Nejvyšší soud stále musí řešit dozvuky Klausovy amnestie

Brno - Nejvyšší soud (NS) po více než dvou letech od amnestijního rozhodnutí tehdejšího prezidenta Václava Klause stále řeší jeho dozvuky. V lednu například nařídil nové projednání kauzy cizince, který v Česku podle obžaloby páchal krádeže a další trestné činy. Stíhání nelze na základě amnestijního zastavit, protože se muž dlouho vyhýbal spravedlnosti pobytem za hranicemi, vyplývá z usnesení, které NS aktuálně zpřístupnil na svém webu.

V amnestijním rozhodnutí oznámeném předloni na Nový rok Klaus nařídil zastavit stíhání trvající déle než osm let u trestných činů se sazbou do deseti let vězení. Justice ale podle série verdiktů NS chybovala, pokud zastavila také stíhání lidí, kteří se skrývali v zahraničí, a sami tak proces zdržovali.

Právě to je případ cizince, který strávil za hranicemi téměř šest let, stíhání přitom trvalo něco přes osm let. Nebyly tak splněny zákonné podmínky pro zastavení trestního stíhání, stojí v usnesení, jímž NS vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. V minulosti už NS nařídil pokračovat nejméně v osmi zastavených stíháních, nejčastějším důvodem bylo právě vyhýbání se spravedlnosti pobytem za hranicemi.

Loni NS také rozhodl, že justice musí opět řešit rozsah amnestie v kauze údajných konkurzních podvodů kolem ústeckého soudce Jiřího Berky. Nejvyšší žalobce nesouhlasil s částečným zastavením stíhání Berky a bývalých konkurzních správců Daniela Thonata a Lubora Kindla. Berka a další obvinění se podle žalobců trestné činnosti dopouštěli jako členové zločinného spolčení, což znamená zvýšení možné trestní sazby o třetinu. Soudy ale při posouzení podmínek amnestie vycházely ze základní sazby, která umožňovala stíhání částečně zastavit.

Nepodmíněné tresty vězení prominula amnestie 19.820 lidem, většina z nich ani nestihla nenastoupit do vězení. Podmíněné tresty prominuly soudy na základě amnestijního rozhodnutí 81.133 odsouzeným. Trestní stíhání skončilo u 265 osob, a to včetně kauz hospodářské kriminality s vysokou škodou.

Související

Nejvyšší soud České republiky

Nejvyšší soud potvrdil trest pro Tušla. Vydíral ženu a vyhrožoval strážníkovi

Nejvyšší soud odmítl dovolání dezinformátora Patrika Tušla proti patnáctiměsíčnímu trestu odnětí svobody. Odůvodnění potvrzení rozsudku zatím není k dispozici. Soudy Tušla potrestaly za to, že telefonicky vydíral správkyni skupiny namířené proti dezinformátorům, a za vyhrožování strážníkovi, který ho v autobuse vyzval k nasazení respirátoru. 

Více souvisejících

Nejvyšší soud amnestie Václav Klaus

Aktuálně se děje

včera

Premiér Ukrajiny Denys Šmyhal, lotyšská premiérka Evika Silinová, polský prezident Andrzej Duda, premiér Petr Fiala (ODS), dánská premiérka Mette Frederiksenová, nizozemský premiér Mark Rutte

Česká iniciativa může změnit situaci na frontě, shodli se v Praze lídři pěti zemí

Lídři pěti zemí Evropské unie se dnes v Praze shodli na pokračování vojenské podpory Ukrajiny proti ruské agresi. Na setkání svolaném premiérem Petrem Fialou vyslechli výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k navýšení a urychlení dodávek munice a protivzdušné obrany, které jsou klíčové pro ochranu ukrajinských obyvatel, měst a kritické infrastruktury. Uvedli to ve společném prohlášení, které zveřejnila Strakova akademie.

včera

Zleva: Frank Lowenstein, John Kerry, Benjamin Netanjahu, Yossi Cohen

"Nechcete ohrozit svou rodinu." Bývalý šéf izraelského Mossadu údajně vyhrožoval hlavní prokurátorce ICC

Bývalý šéf izraelské tajné služby Mossad, Yossi Cohen, údajně vyhrožoval bývalé hlavní prokurátorce Mezinárodního trestního soudu (ICC), Fatou Bensoudové. Na několika tajných schůzkách na ni údajně vyvíjel nátlak, aby zastavila vyšetřování Izraelců kvůli podezření z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti na okupovaných palestinských územích. Uvedl to deník The Guardian, který se odvolává na vysoce postavené izraelské zdroje.

včera

včera

Shein, ilustrační fotografie

Výrobky Shein mohou být zdraví nebezpečné, oznámil Soul

Obří singapurská online společnost zaměřující se na levnou módu prodávanou skrze e-shop, podobně jako Tema a Alibaba, si stále více zasluhuje nechtěnou pozornost kvůli svým prodejním praktikám, vykořisťovatelské pracovní politice a možnému poškození životního prostředí.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Radoslaw Sikorski

Polsko nevylučuje vyslání svých vojáků na Ukrajinu

Polsko by nemělo vyloučit vyslání vojáků na Ukrajinu, uvedl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v rozhovoru, který zveřejnil polský deník Gazeta Wyborcza. Nespecifikoval však, jakou roli by polští vojáci na Ukrajině mohli plnit.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo je definitivně u konce

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo definitivně končí odkladem. Pražské vrchní státní zastupitelství do případu podle informací České televize už podruhé nezasáhne. Policie případ, ve kterém šlo o podezření z daňových úniků, v březnu odložila. 

včera

včera

včera

včera

včera

Z Rafahu kvůli izraelské invazi uteklo přes milion obyvatel

Přibližně milion lidí uprchlo za poslední tři týdny z města Rafah na jihu Pásma Gazy kvůli tamním bojům. Oznámil to podle agentury Reuters v úterý Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy