Komunistka se ostře pustila do Němcové. Takhle jí sjela

Praha - Vláda se na rozhodnutí o květnové cestě prezidenta Miloše Zemana do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války stále nedohodla a odložila jej na příští zasedání. V rámci neutuchajících debat a jednání se do sebe pustily dvě političky, z nichž jedna argumentuje agresivní politikou Ruska, druhá vyzdvihuje přínos Rudé armády.

Poslankyně za ODS Miroslava Němcová v souvislosti s plánovanou cestou prezidenta Miloše Zemana do Moskvy na oslavu 70. výročí konce 2. světové války 16. března vyzvala předsedu vlády, aby o této cestě s panem prezidentem ještě jednal. "Vzhledem k tomu, že v uplynulých třech týdnech Rusko zesílilo svůj tlak směrem k členským zemím NATO a vzhledem k tomu, jak sílí propaganda placená Kremlem, nejenom na území České republiky, trvá mé přesvědčení, že prezident České republiky by se oslav v Moskvě účastnit neměl," domnívá se.

Ve svém prohlášení uvádí, že oficiální oslavy v Moskvě budou pro ruskou stranu nepochybně významným nástrojem propagandy, legitimizují Putinovu agresivní politiku. "Jejich podstatou bohužel není uctění obětí druhé světové války, což dokládá i účast takových postav, jako je severokorejský totalitní vůdce Kim Čong-un, jehož země je v zásadě jedním velkým koncentračním táborem. Jeho účast naopak pošlapává památku padlých, kteří bojovali za obnovení svobody a demokracie ve světě," podotýká.

Za uvedených okolností proto nemůže účast prezidenta Zemana vnímat jako vstřícný krok ve smyslu nastolení normálních vztahů s Ruskem. "Západní svět si přeje dobré vztahy s Moskvou, nebude to však možné dříve, pokud bude porušovat mezinárodní právo a vojensky vyhrožovat členským zemím NATO. Pokud bude vláda s cestou souhlasit, přebírá odpovědnost za poškození pozice České republiky jak uvnitř Evropské unie, tak mezi spojenci v NATO," dodala.

Komunistická poslankyně Evropského parlamentu Kateřina Konečná ale upozorňuje na to, že dlouhotrvající jednání české vlády ohledně cesty Miloše Zemana na oslavy 70. výročí konce 2. světové války v Moskvě nic nevyřešilo. Považuje ho za "povídání o ničem" a "dělání z komára velblouda".

"Ještě jsme zdaleka všichni nezapomněli na kauzy, které české vládní politiky provázely v minulosti. V živé paměti máme i sliby představitelů ČSSD týkající se církevních restitucí. Současní ministři sociální demokracie měli slibů, že restituce nedopustí, plná ústa po celou dobu volební kampaně. Neváhali slíbit i nemožné. Dnes je vše zapomenuto a pánové si velmi notují s KDU-ČSL a představiteli ANO. A zřejmě v domnění, že odpoutají pozornost od sebe, přiživují spor o cestě prezidenta do Moskvy," podotkla na sociální síti.

"Co se týče pravicové opozice a její „tiskové mluvčí", poslankyně Němcové, měla by tato poslankyně, jež má na triku mnohá chybná rozhodnutí pravicových vlád, zpytovat své svědomí a ne moralizovat člověka, který se chce poklonit památce padlých jako zástupce země, za kterou ruští vojáci položili své životy. Kdyby Rudá armáda naši republiku neosvobodila, těžko by Němcová pronášela svá odsouzení vůči prezidentovi na půdě Parlamentu ČR," dodala.

Z projevů Němcové podle Koneční čiší "nesoudnost a zloba" a to považuje za ostudu ve vztahu k těm, kteří ve válce ztratili své blízké, i těm, kteří se snažili pomoci k osvobození naší vlasti. "Tak jako se delegace českých politiků zúčastnila oslav vylodění spojenců v Normandii, měli by i čeští politici vzdát čest památce rudoarmějců padlých v této hrozivé válce. A pokud tak neučiní, nechť nekritizují prezidenta Miloše Zemana, neboť změnit dějiny nelze a mnozí z našich občanů, jejichž rodiny byly krutou válkou poznamenané, nesou tuto aroganci velice těžko," dodala.

"Rusko má dnes 2,5 milionů veteránů, kteří tuto válku v některé z jejích etap zažili, a proto výroky poslankyně Němcové nelze jinak, než považovat za nemístné," uzavřela Konečná.

Související

Více souvisejících

Miroslava Němcová Kateřina Konečná (poslankyně KSČM)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy