Hvížďala: ČSSD je ve větší krizi, než si přiznává

Praha - Sociální demokracie může být v hlubší krizi, než si přiznává. Vinu za neúspěšné volby svádí na Jiřího Paroubka. Obecně vzato ale tato levicová strana nebyla nikde schopna dlouhodobě reagovat na strukturální změny společnosti za posledních padestá let. Píše Karel Hvížďala na svém blogu.

Sociální demokracie patří k profilu evropské demokracie. První její program sepsal Ferdinand Lassalle už v první půlce devatenáctého století. Zdůrazňoval svobodu, solidaritu a spravedlnost, což bylo dlouho před marxismem a socialismem. V Bismarckově Německu to podnítilo zavádění zdravotního pojištění, pojištění proti úrazům, zákon o zajištění pomoci pro staré a invalidy. Řada historiků považuje sociální stát či sociální tržní ekonomiku za nejvyšší kulturní výkon západní Evropy ve 20. století.

Podle Hvížďaly má dnešní sociální demokracie dva problémy: „Tyto strany sice bezpečně vědí, že demokracie ve všech evropských státech by se mohla zhroutit, kdyby byl zásadně poškozen sociální stát, ale zároveň vědí, že situace je úplně jiná než před padesáti lety." Poukazuje na stárnutí obyvatelstva a snižování porodnosti.

Druhý problém spočívá v novém sociálním rozvrstvení obyvatelstva. Dnes totiž ve vyspělých zemích prakticky neexistuje proletariát.

Nové složení obyvatelstva

„Zatímco po druhé světové válce tvořilo dělnictvo a tzv. zemědělský proletariát většinu, dnes ve vyspělých zemích, ke kterým se velmi rychle přibližujeme, tvoří dělnictvo jen 28 procent a v zemědělství pracuje jen 1,5 až dvě procenta lidí a 70 procent zaměstnaných občanů pracuje ve službách a v úřadech," vysvětluje Hvížďala.

Sociální demokracie nedokázala nikde v Evropě na tyto změny účinně reagovat. Jako neživotné se ukázaly pokusy Tony Blaira a Gerharda Schrödera posunout sociální demokracii do středu, podporovat privatizace a místo svobody, solidarity a spravedlnosti nabízet rovné šance pro všechny.

Cesta z krize?

Hvížďala poukazuje na názory některých expertů, že se sociální demokracie musí jasně odstřihnout od marxismu a socialismu. A tím pádem by měla najít nový recept na naplnění sociální spravedlnosti. Musí tedy přesně definovat minimum sociální spravedlnosti za současných a budoucích podmínek s ohledem na reálné ekonomické možnosti.

„Sociální demokraté nesmí populisticky slibovat to, o čem předem vědí, že je nesplnitelné. Pokud se jí tato proměna nepovede, zmizí postupně sociální demokracie z veřejného prostoru stejně jako mizí proletariát a nahradí ji jiné strany, které tyto úkoly dokáží zvládnout," uzavírá Hvížďala.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 4 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

Válka na Ukrajině: Rusové tvrdí, že dobyli další obec u Charkova

Moskva v sobotu uvedla, že její jednotky obsadily další obec v Charkovské oblasti, kde minulý týden zahájily novou ofenzivu. Konkrétně má jít o vesnici Starycja. Kyjev to zatím nijak nekomentoval. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy