Rozepře v Praze pokračuje: Stropnický poslal Krnáčové dopis

Praha - Náměstek Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ) se dnes dopisem obrátil na primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO) s tím, že chce znát autory její verze stavebních předpisů.

Předpisy, které Krnáčová v úterý nečekaně předložila radě, podle Stropnického neregulují výšku budov, jsou mírnější k regulaci reklamy, nezohledňují osvětlení bytů a ruší povinnost výsadby stromořadí.

"Vyvolává to ve mě dojem, že ruka developerova nebyla daleko od psaní tohoto textu," řekl náměstek na tiskové konferenci. Krnáčová dopis podle mluvčího Vladimíra Řepky ještě neviděla.

Bouřlivě diskutované stavební předpisy jsou předmětem zájmu už několik měsíců. Rada v úterý hlasy ANO a ČSSD Stropnickému kvůli údajné neschopnosti odňala z gesce přípravu předpisů a schválila návrh, který připravil primátorčin sekretariát. Dlouho doutnající spory uvnitř pražské koalice se tak rozhořely naplno. Krnáčová mluví o neschopnosti Stropnického, náměstek o spolčení starých přátel z ANO a ČSSD. Klub Trojkoalice bude žádat koaliční jednání. Strana zelených mluví o zásahu do pravomocí Stropnického, což je prý v rozporu s koaliční smlouvou.

Verze předpisů, kterou radní schválili, je podle Stropnického v některých částech zmatečná a netransparentní. V této souvislosti zmínil třeba požadavek oslunění nebo výškovou regulaci, která je dle něho vágní. Stropnickému vadí rovněž vypuštění požadavku na ponechání místa pro výsadbu stromů při výstavbě nových ulic.

"To byl jeden z dobrých a inovativních kroků a i tento požadavek byl vypuštěn," řekl. Kritizoval rovněž vyškrtnutí požadavku míst pro elektromobily v případě výstavby garážových domů a nový způsob výpočtu vzdálenosti jednotlivých billboardů od sebe.

Související

Praha

Vazby zpřetrhány. Praha ukončila sesterskou smlouvu s Pekingem

Pražští zastupitelé dnes definitivně ukončili platnost sesterské smlouvy s čínským Pekingem. Na svém jednání vzali na vědomí ukončení smlouvy ze strany Číny a neúspěšnou iniciativu Prahy, aby byla ze smlouvy vyškrtnuta klauzule, že Praha uznává jednotnou Čínu.
pražské zastupitelstvo

Pražské zastupitelstvo se pohádalo kvůli záchodům

Zástupci pražské koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) na dnešním jednání zastupitelstva čelili kritice obyvatel Prahy 1 a opozice kvůli plánu postavit ve Strahovských zahradách toalety se zázemím pro údržbu. Zastupitelé vzali na vědomí petici proti kácení stromů a výstavbě na Petříně, kterou podepsalo přes 2000 lidí. Zástupci magistrátu kritiku projektu odmítli, je podle nich citlivý.

Více souvisejících

pražské zastupitelstvo Adriana Krnáčová Matěj Stropnický

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

RB OSN zamítla rezoluci o zákazu jaderných zbraní ve vesmíru

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) v pondělí zamítla návrh rezoluce předložený Ruskem, který požadoval zákaz rozmisťování nebo používání zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy