Trojkoalice odmítla odvolat Stropnického

Praha - Klub zastupitelů pražské Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) dnes odmítl požadavek koaličních partnerů ANO a ČSSD, aby odvolali z funkce náměstka primátorky hlavního města Matěje Stropnického (SZ).

Novinářům to řekl předseda klubu a starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ). Spor v koalici se rozhořel po jednání rady před dvěma týdny, kdy primátorka Adriana Krnáčová (ANO) nechala odebrat Stropnickému tvorbu pražských stavebních předpisů. Stropnický se k dnešnímu jednání nevyjádřil.

"Klub přijal dnes jednomyslně usnesení, že Trojkoalice odmítá ultimátum ze strany koaličních partnerů a trvá na věcné argumentaci a plnění programových priorit, což je především schválení nulové tolerance hazardu, změny financování městských částí a řešení sporných otázek územního rozvoje. My máme koaliční smlouvu a trváme na jejím plnění," řekl Štěpánek. Pokud jde o možnost rozpadu koalice na pražském magistrátu, Štěpánek řekl, že "to je otázka pro ty, kdo přišli s personální změnou", tedy pro zástupce ANO a ČSSD.

Podle členů klubu je Trojkoalice jednotná. "Máme společný projekt a nemáme důvod, proč bychom z něho ustupovali," uvedl radní a předseda pražské KDU-ČSL Jan Wolf.

Spor v koalici rozpoutalo to, že primátorka Krnáčová před dvěma týdny předložila vlastní návrh pražských stavebních předpisů a zároveň nechala odebrat Stropnickému kompetence týkající se jejich přípravy. Minulý týden ve čtvrtek pak ANO a ČSSD po jednání koalice přišli s požadavkem, aby Stropnický ve vedení města skončil.

Kvůli sporům na magistrátu se dnes sešlo i vedení pražské KDU-ČSL. To se usneslo, že neopustí Trojkoalici a že magistrátní koalice s ANO a ČSSD je nejlepší možná varianta vzhledem k rozdělení křesel v zastupitelstvu. Rovněž uvedli, že o případném odvolání Stropnického mohou rozhodnout jen zelení. Ti budou o stavu koalice jednat ještě dnes večer.

Související

Praha

Vazby zpřetrhány. Praha ukončila sesterskou smlouvu s Pekingem

Pražští zastupitelé dnes definitivně ukončili platnost sesterské smlouvy s čínským Pekingem. Na svém jednání vzali na vědomí ukončení smlouvy ze strany Číny a neúspěšnou iniciativu Prahy, aby byla ze smlouvy vyškrtnuta klauzule, že Praha uznává jednotnou Čínu.
pražské zastupitelstvo

Pražské zastupitelstvo se pohádalo kvůli záchodům

Zástupci pražské koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) na dnešním jednání zastupitelstva čelili kritice obyvatel Prahy 1 a opozice kvůli plánu postavit ve Strahovských zahradách toalety se zázemím pro údržbu. Zastupitelé vzali na vědomí petici proti kácení stromů a výstavbě na Petříně, kterou podepsalo přes 2000 lidí. Zástupci magistrátu kritiku projektu odmítli, je podle nich citlivý.

Více souvisejících

pražské zastupitelstvo Matěj Stropnický

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 28 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy