Sněmovna schválí registr smluv dle návrhu koalice, změny neprošly

Praha – Ústavně právní výbor dnes poslancům doporučil přijmout jen jeden pozměňovací návrh týkající se registru smluv. Sněmovna by tak měla být zelenou registru víceméně tak, jak ho schválila i koalice.

Jediný pozměňovací návrh, který výbor doporučil, byl ten poslance hnutí ANO Radka Vondráčka, který by změnil správce registru. Místo ministerstva pro místní rozvoj by jej vedlo ministerstvo vnitra. K několika ze dvou desítek pozměňovacích návrhů výbor zaujal neutrální stanovisko. Byl mezi nimi třeba návrh, aby v registru byly také smlouvy korporací, které čerpaní dotace z veřejných peněz nad 20 milionů, nebo aby se zákon týkal i neziskových organizací s dotacemi nad 2 miliony ročně.

Neutrálně se výbor postavil k požadavku Miroslava Kalouska (TOP 09), podle kterého by bylo z působnosti zákona vyňato šest institucí s takzvanými chráněnými rozpočtovými kapitolami, o nichž kvůli nezávislosti nerozhoduje vláda, ale sněmovní rozpočtový výbor.

Negativně se postavil k většině poslaneckých návrhů, které se týkaly třeba zveřejňování smluv politických stran a taky objednávek a faktur. Další poslanecké požadavky směřují k tomu, aby smlouvy nemusely do registru posílat dobrovolné svazky obcí. Povinnost by taky měly mít jen firmy v plném vlastnictví státu, krajů nebo obcí. Výbor nedoporučil ani přijetí návrhu, jenž se týká zveřejňovaní platných smluv, které ale byly uzavřeny před účinností zákona.

Současný návrh předpokládá, že stát, kraje, některé obce a další organizace budou mít povinnost zveřejňovat smlouvy v centrálním internetovém registru od poloviny příštího roku. Po dalším roce by začalo platit pravidlo, podle kterého by nezveřejněná smlouva nebyla účinná. Pod normu by spadaly smlouvy s plněním nad 50.000 korun bez DPH. Výjimku na dva roky by dostaly malé obce a firmy, kde mají většinový podíl.

Zákon by se nevztahoval podle koaličního návrhu na společnosti s většinovým podílem státu, krajů nebo obcí, jejichž akcie se obchodují na burze. Konkrétně jde o ČEZ.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna registr smluv na internetu

Aktuálně se děje

před 45 minutami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy