Dýka do zad koalice, reaguje Stropnický na své odvolání. ČSSD mluví o pomstě

Praha - V noci odvolaný primátorčin náměstek Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ) vnímá své odvolání jako dýku do zad od koaličních partnerů.

Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK a Českou televizí. Sesazen byl kvůli změnám územního plánu a kvůli přípravě metropolitního plánu, tvrdí. O setrvání v koalici teď Trojkoalice jedná.

Zastupitelé nečekaně ve čtvrtek v noci odvolali náměstka primátorky Matěje Stropnického (SZ/Trojkoalice) a radní Michala Haška (ANO), Irenu Ropkovou a Hanu Novákovou (obě ČSSD). Oslabená pražská rada si na dnešním mimořádném zasedání přerozdělila kompetence po čtyřech odvolaných radních.

"Vývoj byl očekávatelný," řekl Stropnický. "Poté, co se mě nepodařilo odvolat prostřednictvím veřejného tlaku, tak koaliční partneři zvolili jiný způsob, v noci a de facto v utajení dýkou do zad," řekl.

ČSSD mluví o pomstě

"My vnímáme hlasování o odvolání našich členů rady pouze jako pomstu za to, že jsme hlasovali o odvolání Matěje Stropnického, což jsme deklarovali dávno. Nemyslím si, že by to pro někoho bylo překvapením," řekl předseda zastupitelského klubu ČSSD Karel Březina.

Podle Březiny nyní musí primátorka Adriana Krnáčová (ANO) svolat jednání koaličních stran. "Koalice, byť papírově, v tuto chvíli ještě existuje a musí se o té věci jednat," řekl. To, jak bude rada nově sestavena, není podle něj jasné. "V tuto chvíli platí, že je třeba, aby se nejdříve sešla koalice a nejdříve se musí jednat na půdě koalice," řekl Březina.

Související

Matěj Stropnický

MPSV vyplatilo poradcům přes 4 miliony, Stropnický mezi nimi není

Ministerstvo práce vyplatilo v prvním pololetí za poradenské služby přes 4,2 milionu korun. Většinu sumy dostaly právní kanceláře hlavně kvůli řešení zakázek na informační systémy, zbývající zhruba desetinu peněz si rozdělili čtyři poradci ministryně Jany Maláčové (ČSSD). Vyplývá to ze seznamu na webu úřadu.
Jana Maláčová (ČSSD)

Maláčová se zúčastní dalších kontrol firem

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) se chce v příštích týdnech účastnit dalších kontrol ve firmách. Podle ní její přítomnost při inspekčních akcích zvyšuje zájem o téma pracovních podmínek. Řekla to dnes novinářům. Uvedla, že její poradce Matěj Stropnický má pracovní agendu na starosti a přesvědčuje se o situaci v praxi.

Více souvisejících

Matěj Stropnický Praha Karel Březina

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 47 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Německu se převrhl traktor s vlečkou. 30 zraněných, 10 lidí bojuje o život

Ve středu došlo poblíž města Kandern na jihozápadě Německa k převrácení traktorem tažené vlečky, přičemž přibližně 30 lidí utrpělo zranění. Stav deseti z nich je vážný, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy