Registr smluv? Farský a iniciativa varují před senátní verzí zákona

Praha - Poslanci budou rozhodovat v úterý o konečné podobě zákona o zveřejňování smluv na internetovém registru. Hlavní iniciátor normy, poslanec za TOP 09 Jan Farský (STAN), iniciativa Rekonstrukce státu i protikorupční organizace Transparency International varují před senátní verzí, jež mimo jiné ruší pravidlo, že nezveřejněná smlouva by nebyla platná.

"Zákon se v senátní verzi stal jen prázdnou skořápkou, nefunkčním předpisem, který slušné obtěžuje a zlodějům nepřekáží," napsal na svém blogu Farský. Podobně se vyjádřila ve stanovisku i Rekonstrukce státu, podle níž by senátní znění normy nezajistilo zveřejnění všech smluv veřejné správy tak, aby byly dostupné veřejné kontrole. Farský i iniciativa se shodují v tom, že lepší než schválit návrh horní komory by bylo neschválit nic.

Rovněž podle Transparency International (TI) odstranila horní komora nejdůležitější podmínku efektivnosti normy. "Neustálé změkčování zákona ukazuje, že některým poslancům a senátorům demokratická kontrola příliš nevyhovuje," uvedl dnes programový ředitel TI Radim Bureš. Nesouhlasí s argumenty, podle nichž by princip neplatnosti smlouvy v případě nezveřejnění mohl způsobit chaos ve smluvních vztazích. "Občané mají právo očekávat bezchybný výkon veřejné správy, tak jako bezchybný výkon činnosti očekáváme od lékařů, pilotů, hasičů či dalších profesí," dodal Bureš.

Jak se Sněmovna k normě postaví, zatím není zcela jasné. Například nejsilnější frakce ČSSD bude o stanovisku podle místopředsedy Jana Chvojky jednat v úterý. "Očekává se živá debata, tam se teprve rozhodne," řekl ČTK Chvojka. Klub ANO podpoří podle místopředsedy Radka Vondráčka sněmovní verzi. Vondráček připomněl, že vznikla na základě koaliční dohody. "Senátem změněný text popírá základní principy původního návrhu," napsal ČTK.

Sněmovní návrh, pro který zvedlo v září ruku 116 ze 157 přítomných poslanců, pokládá za smysluplnější taky předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola. I lidoveckou frakci čeká v úterý ještě debata a Mihola soudí, že většina členů klubu se přikloní k původnímu znění. "Schválení senátní verze by ze zákona udělalo zcela nefunkční paskvil," poznamenal poslanec TOP 09 Martin Plíšek. Doufá, že sněmovní frakce, které předlohu v září podpořily, budou i nyní hlasovat pro původní verzi. Mihola ani Vondráček nechtěli spekulovat o tom, které znění má větší šance.

Související

Jan Bartošek

Které daně by se měly zvýšit? Bartošek a Farský se shodli u neřestí

Ke snížení schodku rozpočtu bude potřeba upravit DPH či daně z příjmu fyzických a právnických osob. Zvýšit je nutné zejména takzvanou daň z neřesti, tedy zdanění alkoholu, cigaret a hazardu. V pořadu Partie televize Prima CNN News to dnes řekli místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) a místopředseda STAN Jan Farský. Opatření se však podle nich nesmí dotknout nízkopříjmových skupin.

Více souvisejících

Jan Farský registr smluv na internetu Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 54 minutami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy