Vznik koalice v Praze drhne: Březina přišel s celou družinou, Piráti opustili jednání

Praha - Jednání o nové koalici v Praze se dál komplikuje. Piráti odmítání přítomnost vlivné osobnosti ČSSD Karla Březiny při rozhovorech a na protest odešli.

"Pan Březina přišel s celou družinou a to je pro nás neakceptovatelné," řekl předseda klubu pirátů Jakub Michálek.

V Praze se rodí koalice TOP 09, ODS, pirátů a Trojkoalice (STAN, KDU-ČSL a SZ). Po nedávném odchodu nezávislých jí ale chybí jeden hlas pro ovládnutí většiny v zastupitelstvu. Pokouší se proto přesvědčit ke spolupráci další partnery. Dnes se koná první schůzka s ČSSD. Piráti ji ale hned na začátku opustili.

Pokud by se ČSSD k tvořící se koalici připojila, pak by partneři hlasy pirátů nepotřebovali. Měli by pohodlnou většinu.

Podle Březiny by mohla vzniknout koalice ANO, ČSSD a TOP 09 případně doplněná hlasy ODS a Trojkoalice. Existují různé varianty, v nichž by bylo od tří do pěti subjektů, řekl Březina po schůzce s TOP 09, ODS a Trojkoalicí.

"Pochopili jsme, že koalice v tuto chvíli neexistuje, jednání teprve začínají," tvrdí Březina. "Výsledkem by měla být silná koalice, silnější než ta dosavadní, která dovládne do konce volebního období," uvedl. "Rychlost jednání by neměla být limitem," doplnil.

"Dnešní schůzka byla čistě informativní," řekl předseda zastupitelského klubu TOP 09 Václav Novotný. Podle představitelů ODS a Trojkoalice zřejmě původní projekt definitivně skončil. Předseda pražské ODS Filip Humplík i předseda zastupitelů Trojkoalice Petr Štěpánek uvedli, že se nyní začíná jednat od začátku. "Odchodem Pirátů se začíná jednání politických subjektů na bázi volebních stran nebo politických klubů de facto znovu od začátku," řekl Štěpánek. Humplík uvedl, že iniciátorem dalších jednání musí být velké zastupitelské kluby, tedy ANO a TOP 09.

Zástupci TOP 09, ODS i Trojkoalice uvedli, že žádná ze stran nyní nejedná o možné spolupráci s klubem ANO a ani jím nebyly osloveny. "Paní primátorka (Adriana) Krnáčová vykazuje vzácnou pasivitu, žádným způsobem o věci nejedná, vyčkává v době, kdy město upadá do hlubšího a hlubšího marasmu. Vyčkávání za 100.000 korun měsíčně je trošku luxus," řekl Novotný.

Související

Jakub Michálek

Původní návrh pandemického zákona podle Pirátů zaváděl vysoké pokuty

V návrhu pandemického zákona byla podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka přílišná výše pokut například za nenošení roušky, činit by mohly až 100.000 korun. Piráti chtějí hranici snížit. O zákonu dnes budou opět jednat lídři stran, nyní k němu zasedá část vlády. Podle předsedy hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Víta Rakušana nepřipadá další prodloužení nouzového stavu po 28. únoru v úvahu.

Více souvisejících

pirátská strana Praha Karel Březina

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy