Sobotka má jasno: Návrh na zlevnění piva je marketingový tah

Praha – Pouhý marketingový tah, kterým chce ministr financí Andrej Babiš podpořit elektronickou evidenci tržeb. Tak hodnotí plán na snížení DPH u točeného piva premiér Bohuslav Sobotka.

Sociální demokracie je podle premiéra připravena s koaličními partnery jednat o snižování DPH. Místo piva by ale raději mluvil o zlevnění základních potravin, jako je maso, mléko nebo chléb.

Premiér také podotkl, že snížit daň pouze pro pivo postrádá logiku, pokud se zároveň nezlevní i nealkoholické nápoje. Zlevňování alkoholu podle něj není v souladu se společenskými prioritami, které vláda podporuje.

„V rámci vládní strategie jsme se dohodli, že bychom v ČR měli spíše omezovat spotřebu alkoholických nápojů. Snížení DPH u piva jde spíše proti tomu," řekl premiér.

„Myslím, že ministr Babiš s tím přišel ve snaze marketingově podpořit otázku zavedení elektronické evidence tržeb. Myslím, že ten důvod je zřetelný a je tu určitá souvislost s tím zákonem o EET," řekl novinářům premiér.

Nižší zdanění by se podle Sobotky mohlo týkat například syrového masa, mléka, másla nebo chleba. Vzorem je sociální demokracii slovenská vlády, která daň z přidané hodnoty na vybrané potraviny snížila s platností od začátku letošního roku.

Návrh zřejmě nepodpoří ani lidovci. „Andrej Babiš chce snížit DPH na pivo. My bychom raději, kdyby se Ministr financí více snažil prosadit nulovou sazbu DPH na dětské pleny. Zatím totiž nic moc. Přijde nám to ale trochu důležitější," uvedla strana na Facebooku,. Babiš už se ale nechal slyšet, že to není možné, protože to nedovolují směrnice Evropské unie.

Místopředseda KDU-ČSLJan Bartošek dnes uvedl, že strana Babišův návrh nepodpoří. „Jednoznačně," odpověděl na dotaz, zda zlevnění piva lidovci odmítnou. „Pan ministr financí si musí vybrat. Jestli chce víc rozdávat a k tomu snižovat daně, to mi jde proti sobě," dodal.

Ministr zemědělství Marian Jurečka dodal, že o návrhu na snížení DPH u piva mluvil už dříve, Babiš byl ale zásadně proti. Tehdy jsem to téma projednával s koaličními partnery a především ministr financi byl proti, z důvodů výpadku příjmů do státního rozpočtu a dnes navrhuje snížení DPH jen pro pivo. Ať si o tomto kroku udělá každý obrázek sám. Takže pokud chceme jednat racionálně a opravdu ve prospěch lidi a nejvíce ohrožených skupin společnosti, pak budu chtít ať snížíme DPH u potravin, protože to reálně pomůže rodinám s dětmi, seniorům lidem s nižšími příjmy!" uvedl na Facebooku ministr.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Andrej Babiš Pivo

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy