Poplatky za vynětí pozemků pro rodinné domy se mají snížit, výbor souhlasí

Praha - Sněmovní zemědělský výbor doporučil ke schválení normu, podle které by za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu pro stavbu rodinných domů individuální stavebníci mohli platit méně než dosud. Novela pochází z klubu TOP 09 a Starostů.

Předkladatelé novely o ochraně zemědělského půdního fondu poukazují za to, že poplatek za vynětí může někdy převýšit cenu za pozemek samotný. Chtějí proto, aby se za vynětí pozemků, kde výstavbu umožňuje územní plán, neplatilo vůbec.

Zemědělský výbor však doporučil schválit poslaneckou novelu ve znění svého komplexního pozměňovacího návrhu. Stavebníci by podle něj platili poplatek určený jen podle bonity půdy a neměla by se zohledňovat ekologická váha prostředí, ve kterém se má stavět.

Podle dřívějších informací z ministerstva životního prostředí by lidé na poplatku měli zaplatit za dům o ploše 200 metrů čtverečných maximálně 36 tisíc korun. Maximální odvod za metr čtvereční by měl být 180 korun.

S podporou výboru se setkal také návrh místopředsedy Sněmovny Petra Gazdíka (TOP 09 a Starostové), aby podíl státu z výnosu z poplatků za vynětí půdy klesl ve prospěch obcí a Státního fondu životního prostředí. Stát by měl místo 55 procent dostávat jen 40 procent, obce by si měly polepšit z 30 na 40 procent a fond z 15 na 20 procent.

Zemědělský výbor naopak nedoporučil schválit návrh exministra zemědělství Petra Bendla (ODS). Ten chce, aby se v zastavěném území pro výstavbu rodinných domů a veřejně prospěšných staveb nevyžadoval souhlas s vynětím půdy, a tudíž by se za to ani nestanovovaly odvody.

Související

Ilustrační foto

Jihomoravský kraj utratí miliardy. Bude se z Brna jezdit lépe?

Jihomoravský kraj pořídí vlaky za 6,651 miliard, je to jeho dosud největší nákup. Zastupitelé kraje schválili nákup 37 vlaků od Škody Transportation. Evropská dotace pokryje zhruba 5,5 miliardy a na svůj podíl ve výši miliardy korun si kraj vezme úvěr. Náměstek hejtmana Roman Hanák (ČSSD) informoval, že cenová nabídka výrobce zahrnuje i servis vlaků v dalších 30 letech.

Více souvisejících

TOP 09 a Starostové Stavebnictví pozemky

Aktuálně se děje

před 55 minutami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy