Kdo chce podnikat v pohřebnictví, musí mít praxi. Šlechtová navrhla nový zákon

Praha - Kdo chce podnikat v pohřebnictví, bude muset složit zkoušku a mít povinnou praxi v oboru. V případě základního vzdělání bude praxe minimálně deset let.

V rozhovoru s ČTK to řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Navrhuje to v novele zákona o pohřebnictví, který by měl platit od příštího roku.

"Kdo chce dnes podnikat v pohřebnictví, odsedí si rekvalifikační kurz a dostane certifikát. Nepotřebuje žádnou praxi. V novele zavádíme, že takto může pracovat pouze jako zaměstnanec. Ale pokud si chce založit živnost, bude muset složit zkoušku. A navíc bude muset mít praxi v oboru," řekla Šlechtová. Uchazeč se základním vzděláním by měl mít minimálně desetiletou praxi, středoškolák pětiletou a vysokoškolák tříletou. Zkoušet bude osoba autorizovaná ministerstvem pro místní rozvoj.

Novela chce rovněž zakázat používání nejlevnějších papírových rakví. "Jsou úzké a krátké. Často se musí lámat kosti, aby se tam mrtví vešli. To je naprosto nepřijatelné," uvedla Šlechtová. Nově by rakev mohla být papírová, ale minimálně pětivrstvá. Kromě toho si pozůstalí budou moci jako nyní vybrat různé druhy dřevěných rakví.

Změna by se měla týkat také pohřbívání mrtvě narozených dětí do 500 gramů. "Nyní ho lékaři považují za odpad a dávají ho do stejných míst jako například amputované končetiny. My navrhujeme, aby o případném pohřbení rozhodli rodiče. V případě, že by se nevyjádřili do 48 hodin, plod by byl považován za odpad," řekla Šlechtová.

Sdílejte článek

Související

Karla Šlechtová

Šlechtová má koronavirus. Několik poslanců muselo do karantény

V poslaneckém klubu hnutí ANO se vyskytla nákaza koronavirem. Jde o bývalou ministryni obrany a pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou. Pražští hygienici na webu uvedli, že do karantény bylo posláno 11 dalších lidí. Poslanci se naposled sešli minulý týden ve středu na mimořádné schůzi, kdy schválili speciální zákon, který umožní lidem v karanténě kvůli koronaviru hlasovat v říjnových senátních a krajských volbách, a zavedení distanční výuky do školského zákona.

Více souvisejících

Karla Šlechtová pohřebnictví

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 38 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy