Ministryně dočasně pustila vězně. A ti zmizeli

Praha - Policisté, žalobci i soudci v červnu varovali tehdejší ministryni spravedlnosti Danielu Kovářovou, ať nepřerušuje pobyt za mřížemi dvěma zlodějům odsouzeným za krádež 74 milionů korun. A teď oba nejsou k nalezení, píše v pondělním vydání deník MF DNES.

Odborníci ministryni tehdy upozorňovali, že peníze se nenašly a že dočasně propuštění Josef Blažek a Rudolf Tesárek pravděpodobně utečou. Oba muži byli odsouzeni za to, že v březnu 2008 sebrali miliony z dodávky bezpečnostní agentury Fénix. Nyní to vypadá, že obavy z jejich útěku byly oprávněné. Oba totiž nejsou k nalezení. Právě dnes by měl hradecký soud dostat od pošty oznámení, zda si vyzvedli výzvu k návratu do vězení. Pokud ne, pak soudce vydá pokyn k jejich zadržení. Do minulého týdne si dopisy nevyzvedli. Lhůta vypršela v pátek. Málokdo věří, že si pro obsílku přišli na poslední chvíli, uvádí list.

Zásah ministryně ve prospěch obou vězňů byl velmi neobvyklý. Využila pravomoci, kterou ministr spravedlnosti má. Může ve prospěch odsouzených podat stížnost k Nejvyššímu soudu, pokud má pocit, že v jejich procesu nebylo všechno v pořádku. Ministři spravedlnosti toho využívají vcelku běžně. Jenže na tomto případu je podle MF DNES absolutně výjimečné, že ministryně odsouzeným zároveň přerušila trest a nechala je pustit z vězení - do doby, než se stížnost vyřeší.

"Z podkladů, které jsem obdržela, byl v trestním řízení vysoce pravděpodobně porušen zákon. Jak byste se smířil s tím, že jsou odsouzení v takovém případě ve vězení?" vysvětlovala včera Kovářová své rozhodnutí. Její nástupce Jiří Pospíšil to však viděl úplně jinak. Rozhodnutí Kovářové bylo podle něj neodůvodněné, a proto ho po svém nástupu do funkce zrušil. "Ministr nemá mít právo někoho propustit z vězení, to přísluší soudu," cituje MF DNES Pospíšila.

Pospíšilův zásah znamenal pro Blažka s Tesárkem jediné: musí zpátky do vězení. Soud jim 7. září poslal obsílky s výzvou k nástupu. Jenže jak zjistila MF DNES, oba muži na adresách, které uvedli při propuštění, podle místních nebydlí. Ani příbuzní o nich nevědí. Tesárka viděli naposledy počátkem srpna. Ztratil se prý v době, kdy Pospíšil stáhl stížnost Kovářové.

Související

Více souvisejících

Daniela Kovářová krimi

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy