ROZHOVOR | Zdeněk Troška: Zeman jel do Moskvy vzdát úctu, USA se to nelíbí? Uprchlíci chtějí rozbít Evropu, a Islámský stát...

ROZHOVOR - Filmový režisér Zdeněk Troška se v otázce migrace, příklonu k Rusku a Číně postavil na stranu prezidenta Miloše Zemana. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz tvrdí, že součástí uprchlického plánu je vedle rozbití dobře fungujících států i rozvrácení evropské prosperity.

První část rozhovoru se Zdeňkem Troškou o jeho filmové tvorbě si můžete přečíst zde.

Prezidentu Miloši Zemanovi je často vyčítán příklon „na východ", resp. orientace na Rusko a Čínu. Je podle Vás situace skutečně tak špatná, jak někteří kritici tvrdí?

Také záleží, kdo mu to vyčítá :-). Pan prezident jel do Číny - a byl oheň na střeše. Půl roku po něm tam jeli ti ostatní (stejně jako i mnozí politici ze Západu a Ameriky) a bylo vše v pořádku. Pan prezident tam smluvil spoustu kontraktů, spolupráce v mnohých odvětvích, které mohou naší ekonomice jen prospět. Ale o tom se víceméně mlčelo. Až když se vrátili ti druzí, vědělo se, co všechno tam dojednali. A přitom si stačí uvědomit jedno - co je celé Číně po nás? Jim na nějakých deseti milionech Čechů vůbec nezáleží, to my bychom se měli cítit poctěni, že si nás vůbec všimli. Uvědomme si, že celá Česká republika má tolik obyvatel, jak tři Berlíny, nebo Paříž, Londýn, New York. Jenom sám Peking má dvacet milionů obyvatel. Našich deset milionů lidí je pro ně jen jedno z mnoha jejich měst.

Prezident Číny přijel k nám a byl opět oheň na střeše. A anglická královna ho vozila po Londýně ve zlatém kočáře. Stejně uctivě byl uvítán i ve Spojených státech. Všichni totiž vědí, jakou moc a sílu má dnešní Čína ve světě, co znamená ve sférách ekonomiky, finančnictví a vůbec ve všech, na kterých se buduje moderní svět. Žádná ze západních mocností si nedovolí pohněvat či urazit Čínu a její představitele. Samy se také orientují na východ, jenom se o tom (u nás) nemluví, nebo spíš nesmí mluvit? A když se tam cpou všichni, proč bychom to nezkusili také, ne? Samozřejmě, že se zámoří nelíbí, že jsme se ho nedovolili a že si pan prezident moc dovoluje. A to se mu přece nebude trpět! Nepřipomíná vám to známou českou pohádku?

A že pan prezident jel do Moskvy vzdát úctu milionům padlých sovětských vojáků i obyčejných lidí, kteří položili životy za konečný mír v Evropě? Učinil tak stejně jako mnoho jiných slušných politiků. A že tam nebyli TI ze západní Evropy? Třeba to měli od strýčka Jacka či Jima zakázané; vůbec bych se tomu nedivil...

Všichni dneska víme, na čí příkaz zavedla EU sankce proti Rusku. Ale už se neví, že obchod USA s Ruskem pak stoupl šestinásobně. Víme, že neskutečné přírodní bohatství sibiřských dálav a obrovská naleziště ropy a zemního plynu u břehů Krymu a Ukrajiny nedají spát mnohým zámořským (a tudíž povinně i západoevropským) koncernům, společnostem a podnikatelům a proto se snaží najít či vyvolat jakoukoliv záminku, aby se k němu dostali. I za cenu největší, rozpoutání celosvětového válečného konfliktu, bohužel. Sama paní Albrightová se kdysi vyjádřila, ´že je nespravedlivé, aby nedozírné bohatství Sibiře a Dálného východu vlastnilo jen Rusko. A že by se o ně s ostatními státy mělo rozdělit.´ Paní Tchatcherová šla ještě dál, když pronesla, ´že Rusko je vlastně přebytečný národ. K těžbě surovin a bohatství Sibiře by stačilo 50 milionů nevzdělaných Rusů´... Jak demokratické a humánní, že?

Nedávno se šéf NATO, pan Jens Stoltenberg vyjádřil, že ´Rusko ohrožuje bezpečnost Evropy a destabilizuje kontinent. (Zajímalo by mě čím přesně? Že se nenechá ožebračovat Amerikou a nepodvolí se diktátu EU?) A Aliance, tedy NATO na tuto situaci musí reagovat posílením obrany.´ Přesně podle rčení - kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Proto se staví americké vojenské základny v Rumunsku, Polsku, v Pobaltí, na Ukrajině. Jde jen o provokaci, o vyvolání nepatrného pochybení ze strany Ruska, aby měla Amerika záminku, jinak to nevidím.

Zajímalo by mě, jak by reagovala Amerika, kdyby Rusové začali stavět své základny na hranicích s Mexikem, Kanadou, na Kubě, v Dominikáně, Panamě a dalších státech jižní Ameriky. To by byl neslýchaný přečin, mezinárodní skandál a ohrožení, napadení všeho možného, hlavně amerického, nedotknutelného! Ale že oni takhle samozřejmě a bezostyšně lezou Rusku až pod nos, to je OK? Jestli je někdo opravdovou hrozbou pro Evropu, pak jsou to USA a jejich nohsledi z EU. To si myslím já a věřím, že nejsem sám.

Zeman také často a důrazně varuje před migranty. Tvrdí mimo jiné, že se mezi nimi skrývají teroristé, za to je ale osočován z populismu. Jak se na současnou migrační krizi díváte vy?

Ať mi nikdo neříká, že to všechno najednou přišlo samo od sebe, spadlo z nebe. Jsem přesvědčen, že jsme svědky velice detailně propracovaného, mnohaletého plánu, jak si podmanit svět, jak zničit všechny a všechno, co by jim stálo v cestě. Vším k většímu, největšímu obohacení! Bezohlednost kapitálu, pohrdání lidmi a vším, čeho lidská rasa dosáhla, všechno směnit za dolar! Ano, dolar, mamon! To je jediná kultura, jediný Bůh! Srazit protivníka na kolena, rozvrátit jakoukoliv jednotu na světě, ale hlavně v Evropě, nastolit chaos, agresi, svou jedinou nadvládou pak rozhodovat o bytí a nebytí všech.

Součástí plánu je vedle rozbití dobře fungujících států – Libye, Sýrie atd i rozvrácení evropské prosperity a skoro tři čtvrtě století trvajícího klidu a míru přesunem milionů muslimů do Evropy. Víme, že v těchto zemích jsou lidé sdělovacími prostředky přímo nabádáni k tomu, aby šli do Evropy, hlavně Německa, Švédska a Anglie, kde na ně čeká příjemný, bezpracný život s vysokými životními dávkami. Prostě ráj na zemi zaživa.

Je i jasné, proč migranti nechtějí žít roztroušeni po venkově a malých městech a žádají přijetí do velkých měst. Tam pak jejich mnohočetná komunita bude ze zákona pobírat milionové podpory; čím větší bude, tím víc peněz jim bude přiděleno. A stane se, že ve volbách snadno získá nejvíc hlasů. A bude rozhodovat, nastolí své zákony a práva, svůj způsob života.

Dovedete si představit, že by se tak stalo obráceně? Že Evropané takto samozřejmě vniknou do muslimské země a budou chtít žít podle svých evropských zvyků a tradic? Jak dlouho by asi vydrželi? Proto lze snadno rozumět slovenskému premiérovi Ficovi, když se jasně postavil proti vzniku ucelených muslimských komunit, které by pak po svém, pomalu, ale důsledně, měnily charakter země. Souhlasím s panem prezidentem Zemanem, který je pro co nejrychlejší upevnění a ochranu vnějších šengenských hranic a pokud jde o pomoc postiženým válkou, pomáhat jim tam doma, aby mohli na osvobozených územích opět budovat své poničené domovy.

Dalším celosvětovým problémem je také Islámský stát. Bojíte se jeho vlivu v Evropě?

Viděli jsme a stále vídáme a čteme o tom, čeho všeho je IS schopen. Ukažte mi někoho, kdo by se nebál. Jejich světonázor je zcela odlišný od toho našeho, jejich vnímání života a smrti, postavení muže a ženy ve společnosti a další záležitosti jsou přece naprosto neslučitelné s evropským nebo chcete-li křesťanským způsobem žití. Ano, bojím se. Možná jsem xenofob, ale každá fobie je přece strach z něčeho, většinou neznámého. Tady i známého; víme přece, co by nás čekalo, kdybychom se jakkoliv znelíbili jejich učení. Fanatizmus je strašlivé zlo, známe ho z vlastní historie, té náboženské i civilní. Celá civilizovaná Evropa se od sedmého století, kdy islám vznikl, bránila. Až těsně před rokem 1500 se osvobodilo Španělsko a před 333 roky, v září 1683, byli mohamedáni odraženi od Vídně a Evropa si oddychla. Dneska se nevede boj šavlemi, ale doktrínou náboženství, jehož mnohá „přikázání" jsou pro Evropu nepřijatelná.

Za necelé dva roky se rozhoří boj a Pražský Hrad. Možná bude znovu kandidovat Miloš Zeman, hovoří se i o Zdeňku Škromachovi, Michalu Horáčkovi a dalších. Koho byste si v roli hlavy státu dokázal představit Vy?

Přál bych si mít v čele státu člověka rozhodného, neovlivnitelného ze žádné světové strany, hledícího především na blaho svého lidu, řečeno ústy klasika. Který by se před nikým neponižoval a nad nikoho se nepovyšoval, jak říká princ Miroslav ševci v oné krásné české pohádce. Vědět, kdo jsme, co chceme, na co stačíme, znát svou cenu a znovunabýt svou hrdost, kterou jsme tak zbaběle zaprodali, hájit si svoje za každou cenu. I proti všem.

Přeji hlavně hodně zdraví panu prezidentovi Zemanovi, protože je mi sympatický právě tím, že se nedá. A že moc dobře ví, co a proč to dělá. Udivuje mě, že stále nejvíc křičí ti, kteří za dlouhou dobu svého působení ve vládě nic pro stát a potažmo své voliče neudělali, jen ho dokázali přivést „cugrunt". A své voliče obrali hlavně o důvěru a víru v to všechno, co Václav Havel sliboval ve svých projevech na Václaváku.

Vy sám jste o kandidatuře neuvažoval?

Ano, uvažoval. Ale na prezidenta Spojených států amerických. Nejsem přece žádný troškař, ne? :-)

Související

Jan Skopeček

Lidé se loučili s hercem Janem Skopečkem (†94). Měl zvláštní druh humoru, vzpomíná Troška

Ve strašnickém krematoriu v Praze se dnes uskutečnilo poslední rozloučení s hercem a dramatikem Janem Skopečkem, který zemřel 27. července ve věku 94 let. Komorního pietního aktu v ne zcela zaplněné obřadní síni se zúčastnili nejbližší příbuzní včetně dcery Marie, žijící ve Francii, herečtí kolegové nebo příznivci fotbalové Slavie, které byl Skopeček celoživotním fanouškem.
Kino, ilustrační foto

Lednové premiéry: vynikající Na nože, trojka Mizerů, a trochu jiný Hitler

V prvním měsíci roku 2020 dorazí do kin výborná krimikomedie Na nože, pokračování Mizerů, Robert Downey jr. jako doktor, který umí mluvit se zvířaty, Hitler jako imaginární kamarád chlapce nebo Gentlemani od Guye Ritchieho. Star Wars a Ledové království však v kinech vydrží minimálně do druhé poloviny ledna.

Více souvisejících

Zdeněk Troška rozhovor Miloš Zeman

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 24 minutami

před 49 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Zdroj: David Holub

Další zprávy