Registr přestupků se spustí v říjnu

Praha - Centrální evidence přestupků, která má přinést tvrdší postihy recidivistů, bude fungovat od října.

Stát dnes podepsal smlouvu na vznik systému s pražskou firmou CCA Group. V tiskové zprávě to oznámilo ministerstvo spravedlnosti. Za opakované přestupky má hrozit vyšší pokuta. Údaje o přestupcích se budou v evidenci uchovávat pět let.

Smlouvu s CCA podepsala organizační složka státu Rejstřík trestů, která je podřízená ministerstvu. "Evidence přestupků bude uvedena do provozu od 1. října a jejím správcem a provozovatelem bude právě Rejstřík trestů," sdělila Kristina Labohá z tiskového oddělení ministerstva.

Cílem evidence je přísnější a účinnější trestání recidivy vybraných závažnějších druhů přestupků. "Do registru se budou zapisovat zejména přestupky v oblasti ochrany majetku před alkoholismem a jinými toxikomaniemi či přestupky proti veřejnému pořádku, občanskému soužití a majetku," doplnila. Údaje o opakovaných přestupcích ale podle ní pomohou také při prevenci kriminality.

Recidivistům se o polovinu zvýší horní hranice pokuty, kterou je za přestupek možno uložit. Třeba za opakovanou drobnou krádež by tak zloděj místo pokuty do 20.000 korun musel zaplatit až o 10.000 korun více. Kritici zvyšování pokut ale poukazovali na to, že tento samotný krok nezabrání recidivě. Poukázali na to i senátoři ve svém usnesení, podle něhož by se vláda měla zabývat mimo jiné tím, že pokuty nebudou vymahatelné od nemajetných občanů, a to ani v exekučním řízení.

Související

Pavel Blažek

Blažek podal stížnost v kauze Aničky. Za znásilnění nezletilé padla podmínka

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se rozhodl podat stížnost pro porušení zákona v případu poškozené Aničky pro porušení zákona. Posouzení stížnosti Nejvyšším soudem bude mít dopad na další rozhodovací praxi trestních soudů v Česku, zmínilo ministerstvo. Kauza otřásla Českem, protože za znásilňování nezletilé dívky padl podmíněný trest.
Vlasta Parkanová /TOP 09/

Vlasta Parkanová nevysoudila další miliony za nezákonné stíhání v kauze CASA

Exministryně obrany Vlasta Parkanová nevysoudila další peníze za nezákonné trestní stíhání. K již vyplacené částce ve výši 1,6 milionu korun požadovala po ministerstvu spravedlnosti dalších více než osm milionů. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 ve čtvrtek sdělila verdikt, kvůli nepřítomnosti účastníků sporu ale nepřečetla odůvodnění. 

Více souvisejících

Ministerstvo spravedlnosti registr přestupků

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy