Langer ostře o policii: Nepohodlní dopadnou zle. Čtěte

Olomouc – Někdejší ministr vnitra za ODS Ivan Langer na sociálních sítích pravidelně komentuje dění kolem plánované reorganizace policie, jejich aktérů a státních zástupců. Právě jejich chování považuje podle svých slov za „skandální“. Teď klade hodně otázek, které se kauzy týkají, ale která prozatím nemají odpovědi. „Chaos je cíl,“ tvrdí Langer.

Podle zatím posledních zpráv obvinil vedoucí ostravského Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jiří Komárek policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního" úniku informací. Komárek se nechce obrátit na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), protože z její strany zaznamenal pokusy o průnik do spisu. Místo toho chce, aby se sešel poslanecký bezpečnostní výbor.

„Proč plk Šlachta nejde za VSZ Bradáčovou? Proč plk Komárek nejde za VSZ Ištvánem? Proč mlčí VSZ Bradáčová, když obviňuje plk Šlachta? Proč mlčí VSZ ištvan, když obviňuje plk Komárek?" zajímá v té souvislosti Langera.

„Proč 'osvědčený pražský protikorupční tým' neroztočí svůj masomlejnek sledování, odposlechů, domovních prověrek, zatýkání, vyslýchání, obviňování.... Proč 'osvědčený olomoucký protikorupční tým' neroztočí svůj masomlejnek sledování, odposlechů, domovních prověrek, zatýkání, vyslýchání, obviňování... Proč nepíše jindy psavý NSZ Zeman dopisy na všechny strany? Proč strážce zákonnosti trestního řízení NSZ Zeman neprotestuje? Proč policejní plukovníci porušují služební přísahu a zákony? Proč policejní plukovníci vzývají politiky z parlamentního výboru?" klade stále další otázky exministr vnitra.

„Kdyby se problémy společnosti, které jsou jinak přirozené, všudypřítomné a užitečné (tak, jako organismus potřebuje infekci k posílení svého imunitního systému), řešily standardními postupy, mechanismy a pravidly, nebylo důvodu se něčeho obávat.  Zvolené řešení by nemuselo být nejlepší a zcela jistě by se nemohlo líbit všem.  Bylo by však důležité a prospěšné pro ujištění se v tom, že (bez ohledu na názorovou odlišnost) jsou to právě pravidla, jejichž dodržování spojuje. Systém fungujících pravidel umí odlišit lepšího od horšího a vyloučit toho, kdo se jimi řídit nechce! Neexistence pravidel je esenciální podstatou existence těch, kdo se při jejich platnosti a dodržování nedokáží jinak prosadit...!" píše ve statusu Langer.

Cílem je podle něj nedůvěra v pravidla, eroze systému a chaos. „Chaos jako nástroj k uchopení moci!" varuje.

Nastiňuje také, jak by mohl vypadat další vývoj. „Výbor pro obranu a bezpečnost vyhoví žádosti plukovníků. Jednání výboru bude neveřejné. Závěry z jednání budou (předem předvídatelně) rozporné. Ti, kdo nepodpoří plukovníky, budou označení za korupčníky. Kdo podporuje korupčníky je sám korupčník. S korupčníky nelze spoluvládnout. Předčasné volby odstraní korupčníky. Protikorupční speciální prokuratura nás očistí. Policejní plukovníci budou povýšeni. Nepohodlní budou zatčeni a odsouzeni. Válka je mír," dodává Langer.

Související

Je symbolické, že v době, kdy ÚSTR strádá a chátrá, tak se do čela kabinetu dostal agent komunistické tajné policie a bývalý člen KSČ, řekl bývalý ministr Ivan Langer (vpravo) na křtu knihy Vetřelci na vnitru, kterou napsal poslanec Pavel Žáček o projektu Otevřená minulost, za nímž právě expolitik stojí. Rozhovor

Babiš se stal vůdcem poražených z Listopadu 1989. Bojím se, že jsme si ani za jeho vládnutí nesáhli na dno, říká Langer

Bývalého ministra vnitra a informatiky Ivana Langera vůbec nepřekvapuje, že se premiér Andrej Babiš a jeho hnutí ANO těší tak obrovské podpoře některých lidí, i když ministerský předseda čelí řadě problémů a skandálů. „Andrej Babiš se stal vůdcem poražených z Listopadu 1989. Jasně řekl, že za jejich životní a osobní neúspěch nemohou oni sami, ale jsou za něj odpovědní členové minulých vlád, kteří zde kradli a zničili tuto zemi. A slíbil jim jakousi odplatu, která spočívá v tom, že on tady vše napraví. Jeho voliči na takovou rétoriku slyší,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz Ivan Langer, který je stále členem ODS.

Více souvisejících

Ivan Langer Robert Šlachta Policie ČR

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Takhle vypadá skutečná digitalizace: Estonci mohou volit v eurovolbách i přes mobil

Občané Estonska budou moci hlasovat ve volbách i prostřednictvím mobilního telefonu. Příslušný návrh zákona předložený vládou v úterý schválil parlament tohoto pobaltského státu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy