Spor o úložiště graduje: Obce z lokality Horka jsou připraveny žalovat stát

Budišov – Obce z lokalito Horka jsou připraveny ukončit dialog a podat žalobu na stát. Nelíbí se jim, že vláda plánuje schválit návrh na zúžení průzkumných prací pro stavbu trvalého úložiště radioaktivních odpadů pouze na dvě lokality. O plánovaném zúžení počtu lokalit, kde by se měl dělat geologický průzkum, z původních sedmi na dvě, informoval ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) v pátek na tiskové konferenci v Praze.

Všichni zástupci obcí považují návrh za diskriminační a netransparentní. Starostové to dnes sdělili ČTK po nedělním jednání v Budišově, kterého se zúčastnil také ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Jiří Slovák. Starostové tvrdí, že byli \Slovákem ubezpečeni, že se průzkumné práce letos budou konat ve všech sedmi lokalitách v ČR.

Případné další průzkumy budou pouze za předpokladu souhlasu obcí. „Lokalita Horka nedá souhlas s průzkumy ani s vybudováním úložiště. Bude-li kritériem dalších průzkumů podání či nepodání žalob, jsme připraveni žalobu okamžitě podat," uvedli zástupci obcí v tiskové zprávě.

Mládek o plánovaném zúžení počtu lokalit informoval na konci minulého týdne. „Mnohokrát jsem veřejně řekl, že si nedovedu představit, že by se trvalé úložiště jaderného odpadu stavělo v místě, kde je nesouhlas obcí. Podotýkám obcí, nikoli samozvaných aktivistů," uvedl.

Dodal, že lokality Horka a Kraví hora jsou jediné, kde zastupitelstva nepodala žalobu na stát nebo se k žalobě nepřidala. Pokud se ukáže, že lokality Horka a Kraví hora nejsou pro úložiště vhodné, je možné, že se stát ke zbylým lokalitám v budoucnu vrátí.

Podle starostů z lokality Horka však obce projevují nesouhlas s průzkumy už dlouhou dobu všemi možnými prostředky a také podpořily podání žaloby prostřednictvím hnutí Calla. Teď jsou prý připraveni udělat cokoli v mezích zákona, aby neproběhly ani průzkumné práce. „Činili jsme tak 12 let a tenhle krok nás v tom ubezpečil a budeme ještě razantnější," řekl ČTK starosta Budišova Petr Piňos (ČSSD).

Podle starosty Rudíkova Zdeňka Součka stát garantoval, že bude zkoumat všech sedm lokalit. Dodal,že starostové chtějí transparentní průzkum ve všech sedmi lokalitách a geologii jako hlavní kritérium pro případnou stavbu hlubinného úložiště. „Pokud má být hlavním kritériem to, zda je či není podaná žaloba, potom jsme připraveni žalobu okamžitě podat také," dodal.

Lokalita Horka podle správy úložišť zasahuje do katastrů devíti obcí na pomezí Třebíčska a Žďárska. V místních referendech lidé jaderné úložiště odmítli. Kraví hora leží podle údajů na webu SÚRAO na území osmi obcí Žďárska a okresu Brno - venkov. Informace o zúžení lokalit pro průzkum na dvě zaskočila i tamní starosty, ačkoli při návštěvě ministra životního prostředí mluvili o tom, že se průzkumům pro úložiště nebrání.

Související

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Policie obvinila pět lidí a firmu kvůli veřejným zakázkám SÚRAO

Policisté dnes obvinili pět lidí a jednu firmu v souvislosti s veřejnými zakázkami Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Jde o trestný čin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Na webu Vrchního státního zastupitelství v Praze to dnes uvedl státní zástupce Jakub Bílý.

Více souvisejících

Správa úložišť radioaktivních odpadů obce Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 48 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy