Kdo chce podnikat v pohřebnictví, měl by mít praxi v oboru, navrhne zákon

Praha - Kdo chce podnikat v pohřebnictví, bude muset složit praktickou zkoušku a mít povinnou praxi v oboru. V případě základního vzdělání bude praxe minimálně deset let.

Počítá s tím novela zákona o pohřebnictví, kterou navrhlo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) a na svém pondělním zasedání ji projedná vláda. Novela chce zároveň zakázat používání nejlevnějších papírových rakví. Právnická osoba by v případě porušení zákona mohla dostat pokutu až půl milionu korun. MMR počítá s tím, že novela by měla platit od poloviny příštího roku.

"Kdo chce dnes podnikat v pohřebnictví, odsedí si ve škole víkendový rekvalifikační kurz a dostane certifikát. Ale pokud si chce založit po novele živnost, bude muset složit teoretickou i praktickou zkoušku před komisí přímo v provozovně pohřební služby. Musí zejména předvést pietní úpravu těla zemřelého a jeho ukládání do rakve," sdělila ČTK ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Uchazeč se základním vzděláním by měl mít minimálně desetiletou praxi, středoškolák pětiletou a vysokoškolák tříletou. Zkoušet bude osoba autorizovaná ministerstvem pro místní rozvoj na dobu pěti let.

Novela chce rovněž zakázat používání nejlevnějších papírových rakví. "Jsou úzké a krátké, málo pevné. To je naprosto nepřijatelné již dnes podle české technické normy," uvedla Šlechtová. Podle novely zákona by rakev mohla být papírová, ale minimálně pětivrstvá. Kromě toho si pozůstalí budou moci jako nyní vybrat různé druhy dřevěných nebo kovových rakví.

Související

Ivo Vondrák

Některá krematoria nestíhají, z Ostravy do Hustopečí bude převezeno 50 těl

Do pátku má Ústřední krizový štáb pod vedením ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) dostat kvůli nárůstu počtu zemřelých statistiku vytíženosti krematorií v jednotlivých krajích. V Česku jich funguje 27. Hamáček dnes po jednání štábu novinářům řekl, že nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, odkud se chystá převoz 50 těl do jihomoravských Hustopečí, kde je volná kapacita.

Více souvisejících

Pohřební služba pohřebnictví Ministerstvo pro místní rozvoj

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy