ROZHOVOR: ČSSD má problémy a neumí si s nimi poradit. O odchodu přemýšlejí i další lidé, říká pro EZ poslankyně Nytrová

ROZHOVOR - Poslankyně Pavlína Nytrová tento týden oznámila, že k 15. prosinci opustila řady sociální demokracie. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka si myslí, že rozhodnutí poslankyně je důsledkem jejího dlouhodobého sporu s organizací ČSSD v okrese Frýdek-Místek. To politička potvrdila v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz. Podle ní ve straně bují nekalé praktiky a politická korupce.

Jako důvod odchodu ze strany jste uvedla politickou korupci, podivné způsoby a nekalé praktiky ve straně. Můžete být konkrétnější? Jaké problémy vy osobně ve straně vidíte?

Politickou korupcí rozumějme trafiky, stranické posty a podporu lidí, kteří na jednáních zastupitelstva hlasují často v neprospěch voličů, na schůzích, konferencích, sjezdech hlasují pro kandidáty, kteří nejsou morálně čistí, nebo dokonce figurují jako obvinění či obžalovaní v různých policejních či soudních kauzách. „Loajální“ příznivci představitelů sociální demokracie jsou schopni např. odhlasovat, že přesto, že byla přečtena tzv. Frýdeckomístecká výzva, že přečtena nebyla. Jen proto, aby daná informace nebyla v zápise ze schůze.

Existují i další příklady. Vedení města usilovalo o zakotvení tajného hlasování do jednacího řádu zastupitelstva města. Přitom právě veřejné hlasování je znakem otevřené demokratické strany, která vždy rozhoduje ve prospěch svých voličů, a ti mají právo vědět, zda tak volení zástupci skutečně jednají.

Psali jsme: Známá poslankyně ČSSD se postavila proti Sobotkovi. Tato drsná slova si premiér za rámeček nedá Poslankyně Nytrová končí v ČSSD, strana je prý prolezlá korupcí  

Vytvoření dobře placených funkcí pro předsedy finančního a kontrolního výboru začalo v tomto volebním období. Na ustavujícím zastupitelstvu dne 6.11.2014 byli zvoleni předsedové finančního a kontrolního výboru s platem ve výši téměř 50 tis. Kč, když v minulém volebním období stačila částka mnohonásobně nižší (24 x). Z této částky se odvádí sociální a zdravotní pojištění. Předsedové výborů využívají kanceláře, ve kterých se jim topí atd. Jedná se o miliónové částky, které jsou vyhozené oknem a mohly pomoci třeba sociálně znevýhodněným lidem. Tato praxe pokračuje v celém volebním období, i když už funguje několikátá koalice.

Jméno primátora Pobuckého figuruje už ve třetím trestním případu. První obžaloba se týkala kromě zahlazování dopravních přestupků městskou policií i manipulace s veřejnými zakázkami. Pro nedostatek důkazů byl primátor zproštěn obžaloby. Další kauzou je případ předražených zakázek na čištění příkopů. Obžalováno je 14 bývalých radních. Třetí případ se týká podezření z nevýhodného prodeje městských pozemků. Obviněno je 7 bývalých radních.

Problémem sociální demokracie je velmi malá šance, že si s uvedenými problémy dokáže poradit.

Jak dlouho jste o odchodu z ČSSD uvažovala? A co nakonec definitivně rozhodlo?

Rozhodování bylo opravdu velmi dlouhé a podpořily ho vlastně, pro mě naprosto nepřijatelné kroky "oddaných a všehoschopných" straníků proti lidem, kteří chtěli straně pomoci, bojovali stejně jako já proti politické korupci a kupčení s dobře placenými posty a trafikami. Co bylo tou poslední pomyslnou kapkou? Když byl vyloučen předseda MO Třinec, tak to jsem si řekla, a dost.

Konzultovala jste svoje rozhodnutí s někým z vedení strany, nebo jste nakonec vedení pouze seznámila se svým rozhodnutím?

Své rozhodnutí jsem s nikým z vedení strany nekonzultovala. Přiznám se, že mě to ani nenapadlo. Já se rozhoduji samostatně na základě vlastního svědomí. Do svědomí „vedení strany“ mi nic není. Pana předsedu jsem seznámila se svým rozhodnutím.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že nadále budete podporovat politiku sociální demokracie ve Sněmovně. Znamená to, že o spolupráci s jinými stranami v tuto chvíli jednat nebudete?

Byla jsem zvolena na kandidátce sociální demokracie, stojím za sociálně demokratickými myšlenkami, její politiku, pokud bude v souladu s mým přesvědčením, budu podporovat. O žádné spolupráci s jinými nejednám.

Stranu jste opustila již 15. prosince, oficiálně jste o tom ale informovala téměř o měsíc později. Proč? 

Považovala jsem za slušné informovat osobně jako prvního pana předsedu, 10. ledna jsem měla možnost se s ním setkat poprvé od 15.prosince.

Jak na vaše rozhodnutí reagovali kolegové ze strany a ze Sněmovny?

Setkávám se s různými reakcemi. Popsala jsem stav, který podobně funguje ve všech tradičních politických stranách a za to mi lidé, kteří tyto praktiky uplatňují, tleskat nebudou. S těmito lidmi si nemáme co říci. Máme zcela rozdílný pohled na svět. Víte, co by to spustilo za lavinu, pokud by někdo veřejně potvrdil má slova? Někteří údajně tvrdí, že jsem poškodila stranu, osobně mi to nikdo neřekl. Položím si řečnickou otázku: Kdo škodí straně? Ten, který poukazuje na problémy, nebo ten kdo ty problémy vytváří a zároveň je zametá pod koberec? 

Reakcí některých kolegů jsem velmi mile překvapena. Byli totiž kolegové, kteří mi poděkovali za mou odvahu, gratulovali k mému kroku, souhlasili s mými argumenty, někteří o opuštění strany taky údajně přemýšlejí.

Máte v plánu svůj post v nadcházejících volbách obhajovat? A přemýšlela jste už, zda by to bylo na kandidátce ČSSD, nebo zda byste jednala s jinou stranou či hnutím?

Nepřemýšlím o ambici kandidovat za žádnou politickou stranu či hnutí. 

Děkujeme za rozhovor.

Související

Pavlína Nytrová

Poslankyně Nytrová končí v ČSSD, strana je prý prolezlá korupcí

Praha - Poslankyně Pavlína Nytrová vystoupila k polovině loňského prosince z ČSSD. Uvedla to v prohlášení zaslaném ČTK. K odchodu vedlo Nytrovou fungování strany, která je podle ní prolezlá politickou korupcí od okresní až po celostátní úroveň. Poslankyně na sebe nejvíc upozornila loni v létě při debatě o novele o registrovaném partnerství, kdy mimo jiné řekla, že se homosexuálové budou snažit legalizovat sex s dětmi. Poslankyní chce zůstat až do voleb.
38. sjezd České strany sociálně demokratické

Známá poslankyně ČSSD se postavila proti Sobotkovi. Tato drsná slova si premiér za rámeček nedá

Praha – Sociální demokracie v krajských volbách ztratila, v celkovém součtu se umístila až druhá za hnutím ANO. Premiér Bohuslav Sobotka mluví o tom, že volební výsledky ČSSD ovlivnilo hlavně to, že sociální demokracie byla v čele mnoha krajů už osm let. V regionech podle něj rozhodovaly především osobnosti tamních kandidátů a jejich pověst. Z výsledků proto nehodlá vyvozovat osobní zodpovědnost. Proti Sobotkovi se však postavila jeho stranická kolegyně a poslankyně Pavlína Nytrová, která slovy kritiky rozhodně nešetří.

Více souvisejících

Pavlína Nytrová (ČSSD) ČSSD

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy