Zavede Česko nové významné dny? Většina poslanců je pro

Praha - Nadpoloviční většina poslanců připojila podpis pod předlohu o dvou nových významných dnech, které se vážou k událostem druhé světové války.

Novela o státních svátcích by připomněla vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince a druhý odboj, jenž by připadl na den posledního boje českých parašutistů, kteří našli po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha úkryt v pražském pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje.

Návrh, za nímž stojí sociální demokraté Robin Böhnisch a Karel Černý, podepsalo celkem 101 poslanců že všech klubů, tedy ČSSD, ANO, KSČM, TOP 09 a Starostů, ODS, KDU-ČSL a Úsvitu. Podpořili ho i nezařazení členové hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

Novela se zařadí k předlohám s největším počtem podpisů. Sněmovní pamětník, poslanec ODS Marek Benda ČTK sdělil, že v minulosti předlohy s obdobnou podporou, tedy s více než stovkou signatářů, podávány byly. Rovněž se nesly i v podobném významovém rázu.

Související

Ilustrační fotografie.

Velké obchody zůstanou v úterý na svátek svatého Václava zavřené

Velké obchody zůstanou v úterý 28. září na státní svátek podle zákona zavřené. Lidé tak nenakoupí v hypermarketech či supermarketech. V provozu nebudou ani hobbymarkety a některá obchodní centra. Prodejci o tom zákazníky informují na webových stránkách, sociálních sítích nebo v akčních letácích, zjistila ČTK.

Více souvisejících

státní svátek Poslanecká sněmovna II. světová válka

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy