Sociálnědemokratičtí senátoři chtějí co nejrychlejší přijetí volebního zákona

Praha – Sociální demokratů působící v Senátu chtějí o nejdříve projednat návrh volebního zákona, který mimo jiné upravuje podmínky pro sběr podpisů pro podporu kandidátů, kteří se ucházejí o úřad hlavy státu.  Informoval o tom místopředseda senátorského klubu strany Miroslav Nenutil. 

Senátoři ČSSD se podle Nenutila postaví za znění zákona, které přijala Sněmovna. Podle návrhu zákona bude nadále nutné, aby kandidát na prezidenta, kterého nenominují poslanci ani senátoři, získal nejméně 50.000 podpisů občanů. Nově bude třeba k podpisu připojit také číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu, aby bylo možné podporovatele jednoznačně identifikovat.

Senátor připomněl, že kandidáti čekají na rozhodnutí celého Parlamentu. „Chceme projednat ten zákon včas," řekl Nenutil. Není prý ale chybou Senátu, že zákon projednává až nyní, přestože ho vláda přijala už v srpnu. Horní komora se podle něj začala předlohou zabývat v nejkratším možném termínu poté, co ji schválili poslanci.

Sociálnědemokratičtí senátoři chtějí sněmovní verzi zákona podpořit, přestože vnímají kritiku, že se sběr podpisů pro kandidaturu na prezidenta doplněním nových povinných údajů na petiční archy komplikuje. „Vycházíme ovšem z názoru Ústavního soudu, který po stížnosti neúspěšných kandidátů z předchozí volby rozhodl, že Parlament má přijmout takové opatření, které by jednoznačně identifikovalo autora toho podpisu na podpisovém archu," řekl Nenutil.

Dodatečná identifikace podporovatelů má zabránit opakování sporů o platnost podpisů na nominačních peticích, které předcházely první přímé volbě prezidenta v roce 2013. Ministerstvo vnitra kvůli zpochybněným podpisům odmítlo připustit některé z přihlášených adeptů do volebního klání.

Na pomalé projednání zákona si stěžoval jeden z prezidentských kandidátů,skladatel a textař Michal Horáček. „Stále nemohu dělat to, co je k registraci kandidáta na funkci prezidenta nezbytné: sbírat podpisy spoluobčanů na petiční archy,“ zlobil se na facebooku.

„Novela zákona o volbě prezidenta republiky, uložená parlamentu Ústavním soudem v roce 2013, dosud není v platnosti. Dlouho jsem se domníval, že jde o šlendrián. Teď už si myslím, že jde o záměr. Parlamentní strany zjevně nevítají kandidáty nezávislé na jejich podpoře,“ udeřil na politiky textař.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

Více souvisejících

Senát ČR ČSSD zákony Volby

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 45 minutami

Boris Johnson

BBC kvůli trapasu zrušila rozhovor s Johnsonem

Britská stanice BBC zrušila plánovaný rozhovor s bývalým premiérem Borisem Johnsonem poté, co moderátorka omylem poslala jeho týmu poznámky s připravenými otázkami. Uvedl to server Politico.

před 1 hodinou

izraelská armádní hlídka, Photo by Benjamin Rascoe

Proč bychom měli válku na Blízkém východě vnímat úplně jinak?

Současný konflikt na Blízkém východě může být interpretován jako střet Západu, který Izrael kulturně reprezentuje, a islámské civilizace, ke které patří Írán a jeho spojenci. Politické a historické faktory však hrají v těchto bojích také zásadní roli. Všechno napětí v regionu bychom měli vnímat úplně jinak. Nejde totiž o válku takového formátu, na jakou jsme do jisté míry zvyklí.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Maďarsko

Evropská komise zažalovala Maďarsko u soudního dvora EU

Evropská komise (EK) podala k Soudnímu dvoru Evropské unie (SDEU) žalobu na Maďarsko, protože se domnívá, že tamní zákon o ochraně národní suverenity je v rozporu s právem EU. Podle kritiků zákona je jeho cílem umlčet opozici a odpůrce vlády.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael má právo odpovědět na íránský útok. Hizballáh a Hamás jsou plné zbabělců

Izrael má právo odpovědět Íránu na jeho silný raketový útok. Jakmile to ale udělá, zřejmě zasáhne další civilisty. Ať už se izraelské síly snaží zaměřovat teroristy sebelépe, je to prakticky nemožné. Jak Hizballáh, tak Hamás se zbaběle schovávají mezi nevinné lidi, kteří jsou následně společně s teroristy terčem izraelských útoků.

před 4 hodinami

Co způsobilo takový výbuch? O tom se na internetu živě spekuluje, o jaký druh bomby šlo ale zatím nikdo s jistotou neuvedl

Jak Seznam Zprávy mystifikují čtenáře: Článkem o bombě šíří ruskou propagandu

Server Seznam Zprávy přišel ve středu ve večerních hodinách se zdánlivě šokující zprávou. V titulku doslovně uvedl, že "Rusko svrhlo na ukrajinské město jednu z nejničivějších bomb." V článku se následně odkazuje na možné použití bomby ODAB-9000, ačkoliv její nasazení na Ukrajině nebylo prokázáno a řada zdrojů tuto informací vyvrací s tím, že se jedná o ruskou propagandu.

před 4 hodinami

Půjčovna přívěsů: Výhodné a flexibilní řešení pro každou příležitost

Půjčovna přívěsů: Výhodné a flexibilní řešení pro každou příležitost

Poptávka po přívěsech roste, ať už jde o přepravu nábytku, stavebních materiálů nebo dokonce věcí na dovolenou. Pro většinu lidí však nákup přívěsu nedává ekonomický smysl, protože ho potřebují pouze občas. V takových případech se stává půjčovna přívěsů ideálním řešením, které kombinuje flexibilitu a úsporu nákladů.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Íránské rakety dopadají na Izrael

Izrael přiznal, že nesestřelil všechny íránské rakety. Řekl, kam dopadly

Izraelská armáda potvrdila, že několik raket vypálených v úterý večer Íránem směrem na Izrael zasáhlo základny izraelských vzdušných sil. Nedošlo však k žádným obětem na životech ani k poškození vojenské infrastruktury nebo letadel. Armáda neupřesnila, které základny byly zasaženy, uvedl server Wall Street Journal.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

Stačilo Fica. Mimoparlamentní Demokrati chtějí referendum a zkrácení mandátu vlády

Slovenská mimoparlamentní strana Demokrati bude iniciovat sběr podpisů na vyvolání referenda o zkrácení volebního období čtvrtého vládního kabinetu Roberta Fica. 

Zdroj: Patrik Bohačiak

Další zprávy