Zimola při stavbě rekreačního domu nepochybil, stojí v závěrech auditu

České Budějovice – Jiří Zimola, bývalý jihočeský hejtman, v případě stavby rekreačního domu v Lipně nad Vltavou nijak nepochybil. Uvádí se to v auditu, který si nechal zpracovat další aktér kauzy, šéf společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha. Kvůli kauze kolem domu a odměnám pro členy představenstev jihočeských nemocnic se nakonec krajská koalice rozpadla. Novou tvoří ČSSD, Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a Jihočeši 2012. Zimolu na postu hejtmana nahradila jeho bývalá náměstkyně Ivana Stráská (ČSSD).

Zimola za objekt zaplatil 4,5 milionu korun, tedy o něco více, než byla obvyklá cena. Audit obvyklou cenu stanovil na 4,1 milionu. Rekreační domy dal pro sebe, Zimolu a bývalého náměstka hejtmana Jaromíra Slívu (ČSSD) postavit šéf společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha. Za čtyři domy zaplatil 17 milionů korun.

Audit zadaný Bláhou ukázal, že s manželkou měli v letech 2009 až 2016 příjem téměř 25 milionů. Nejsou do toho započítány Bláhovy odměny za práci v představenstvu nemocnic.

 Zimola dnes výsledek auditu ukázal novinářům. „Je to to, co já říkám od začátku. My jsme nijak nepochybili. A jediná v uvozovkách chyba, kterou nám může někdo z veřejnosti vyčítat, je to, že jsme o tom neinformovali na začátku celého záměru," uvedl sociální demokrat.

Tato kauza odstartovala krizi v tehdejší jihočeské krajské koalici ČSSD, ANO a strany Jihočeši 2012. ANO s opozičními zastupiteli navíc kritizovalo fakt, že Bláha bere ročně odměny z představenstev jihočeských nemocnic 7,3 milionu Kč. Na základě toho ODS tvrdila, že vedení kraje tímto způsobem mohlo vyvádět peníze z nemocnic a používat je na stavbu rekreačních objektů v Lipně nad Vltavou. V auditu se uvádí, že 85 procent financí placených firmám podílejících se na stavbě objektů v Lipně zadavatel platil společnostem, které nebyly v žádném vztahu k nemocnicím nebo ke kraji.

Zimola však připouští, že i těch 15 procent z částky může vzbuzovat nějaké pochybnosti. „Proto se auditoři zabývali tím, jestli ceny, za něž tyto firmy, které zároveň měly zakázky v nemocnicích, byly obvyklé. A auditoři usoudili, že to tak bylo, že firmy nepracovaly pod cenou," dodal.

Šéf jihočeské ODS Martin Kuba se však domnívá, že audit jen potvrdil pochybnosti kolem projektu. „Ukazuje se, že nám pan exhejtman lhal, když tvrdil, že na stavbě nepracovaly žádné firmy, které se podílely na zakázkách pro nemocnice nebo Jihočeský kraj," řekl ČTK. Řekl, že u stavby Zimolova domu je uvedena jen jedna firma spjatá se zakázkami pro nemocnice. Z dokumentu však není jasné, odkud společnost brala materiál a za jakou cenu jej kupovala. „Navíc v tom může být schována řada dalších firem, které dělaly subdodávky. A to jsou věci, které otevírají zásadní další otázky," řekl.

Související

Jiří Zimola

Další propadák krajských voleb. Proč neuspěla Zimolova Změna 2020?

Ani ne dvě procenta hlasů získala v krajských volbách Změna 2020, politický subjekt sestavený z lidí kolem bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. Lídr Změny 2020 Stanislav Mrvka čekal v krajských volbách lepší výsledek. ČTK řekl, že příčin nízkého zisku 1,91 procenta hlasů bylo několik.
Volby, ilustrační foto

Volební průzkum: ČSSD uspěje jen ve třech krajích, straně zavařil Zimola

Podle stranických průzkumů, které si zadala sociální demokracie, by ČSSD do krajských voleb překročila pětiprocentní hranici v Jihočeském a Pardubickém kraji a na Vysočině. V jižních Čechách by mohla získat mezi sedmi a deseti procenty. Kvůli novému hnutí Změna 2020, za nímž stojí bývalý hejtman Jiří Zimola, odchází z jihočeské ČSSD desítky členů. Novinářům to dnes řekli zástupci ČSSD.

Více souvisejících

Jiří Zimola audit Jihočeský kraj Martin Kuba

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy