Za chyby v projektu Opencard musí Praha zaplatit milion, potvrdil soud

Brno - Praha musí za chyby v projektu opencard zaplatit pokutu milion korun. Sankci dnes potvrdil Krajský soud v Brně. Pražský magistrát se podle svého mluvčího Víta Hofmana zatím nebude k rozsudku vyjadřovat.

Praha uzavřela s firmou Haguess licenční smlouvu v roce 2006, o šest let později podepsala další, která na tu původní navazovala. Podle soudu magistrát akceptací licenčních podmínek vytvořil stav exkluzivity pro společnost HAGUESS, a.s.

Smlouvami s firmou Haguess se zabývaly i trestní soudy. Loni v září si vyslechli nepravomocné podmíněné tresty čtyři bývalí pražští radní včetně někdejších primátorů Bohuslava Svobody (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) a jeden bývalý magistrátní úředník kvůli uzavření dalších smluv s firmou Haguess.

Ostatních deset obviněných včetně tří současných pražských zastupitelů soud osvobodil. Pět potrestaných se okamžitě odvolalo. Vinu od počátku odmítají s tím, že projekt opencard byl dlouhodobým problémem z éry primátora Pavla Béma (ODS) a že kvůli dříve uzavřeným licenčním smlouvám nemohli postupovat jinak.

Projekt opencard provází dodnes mnoho problémů a sporů. Současný vlastník opencard, firma eMoneyServices (EMS), chce podle dostupných informací po městě a pražském dopravním podniku zhruba tři čtvrtě miliardy korun.

Související

Bohuslav Svoboda (ODS)

Bývalého pražského primátora Svobodu osvobodil soud v kauze opencard

Soud dnes pravomocně zprostil viny poslance a někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) v kauze městské karty opencard. Svoboda byl posledním neosvobozeným obžalovaným v tomto případu, a to kvůli poslanecké imunitě. Sněmovna ho na jeho vlastní žádost vydala k přerušenému trestnímu stíhání letos v březnu.
Nejvyšší správní soud

Sotolář z kauzy opencard může dál soudit, nebude předsedou senátu

Pražský soudce Alexander Sotolář může dál soudit. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) jej dnes odvolal z funkce předsedy senátu Městského soudu v Praze, talár mu však ponechal. Bude řadovým členem senátu. Sotolář upravoval protokoly v kauze opencard. Lišily se tak oproti zvukovým záznamům z jednání.

Více souvisejících

Opencard Praha pokuty

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Počasí o víkendu: Meteorologové očekávají typické jaro

Česko si užilo den volna uprostřed týdne, po kterém přicházejí dva pracovní dny. Víkend pak přinese typické jarní počasí s teplotami kolem dvacítky, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy