REPORTÁŽ: Byli jsme na demonstraci. Moc nás tam ale nebylo, odboráři!

Praha – Park na Palackého náměstí byl 8. 12. 2010 zavátý tajícím sněhem, lidé postávali okolo vánočních stánků a upíjeli grog či čaj z kelímků. Rtuť teploměru se pohybovala okolo 1 stupně Celsia. Kolem 12. hodiny se začali scházet lidé, aby ukázali svou nespokojenost s plánovaným snižováním platů ve státní sféře.

Ještě ve 12 hodin se zdálo, že se stávky zúčastní pouze pár protestujících. Lidé postávali v hloučcích, podupávali a v rukou drželi vlaječky s nápisy, jako například „Unie profesionálních zpěváků ČR“. Někteří měli i transparenty. Náměstí ze všech stran hlídaly desítky policistů a velkou část přítomných tvořili novináři a fotografové ze všch možných novin i zpravodajských portálů či televizí – byla tam TV Nova, ČT, Markíza, ale třeba i reportér Blesku.

Sociální demokraté a komunisté

Po dvanácté už byl počet protestujících slušný. Dorazili i představitelé ČSSD a KSČM, mezi jinými i Jiří Paroubek, František Bublan, Jaroslav Foldyna či komunista Miroslav Grebeníček.

Oficiální začátek protestu byl ohlášen na 12.05, ale kvůli České televizi a přímému vstupu do vysílání se posunul na 12.15.

Jako první řečník a moderátor vystoupil Jaroslav Zavadil, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), který uváděl i další řečníky a následně pronesl vlastní projev. Hned na úvod řekl, že podle aktuálních čísel se stávky účastní 123 tisíc lidí v celé ČR, 185 tisíc občanů ji aktivně podporuje a 95 tisíc lidí s ní sympatizuje. Na náměstí se podle něho sešlo asi 2 tisíce protestujících.

Zvířátka ze zoo a Kalousek

Sešli se tu především zástupci různých kulturních institucí, kteří se sdružovali pod svými transparenty – například Unie orchestrálních hudebníků či Kovo, jehož zástupce také hovořil z tribuny.

Řečníci, které však většina zúčastněných vůbec neviděla, protože měli velmi nízkou tribunu, kritizovali současnou vládu, která chce ve státní sféře snižovat platy o 10 procent, aniž by přistoupila na kompromisy, které jí prý odbory nabízely.

Dále děkovali všem příchozím a zmínili se, že není jistě, zda jsou tu i zaměstnanci z pražské zoo, protože musí zajistit své svěřence. Na to skupinka studentů, kteří se také přišli podívat, navrhla, aby vypustili lvi. K pódiu to však nebylo slyšet.

Na hlavu vlády se hrnula další a další kritika, lidé pískali, tleskali a volali. A ona skupinka se začala dohadovat, zda by měli začít provolávat slávu ministru financí Miroslavu Kalouskovi. Bavili se představou, jak by lidé zareagovali. Nakonec svůj nápad neuskutečnili (možná bohužel, protože mohli způsobit zajímavé pozdvižení).

Výzva vládě

Na konci odboráři přečetli výzvu vládě, kde vysvětlili důvody stávky. A politici by podle nich neměli k této situaci zůstat lhostejní.

„Jednání s vládou bylo jako jednání s hluchým, který nenaslouchal argumentům. Vláda nebyla ochotná přistoupit na přijatelný kompromis,“ zaznělo. Odboráři tvrdili, že vláda se vydala cestou škrtů za každou cenu a rýpli si i do samotného prezidenta Václava Klause.

Po půl hodině byl konec a lidé se za dohledu policistů začali rozcházet. Stávka tím však neskončila, protože té je vyhrazený celý 8. prosinec.

Související

Více souvisejících

stávka

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno 5. října 2024 23:28

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

5. října 2024 21:29

5. října 2024 20:10

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

5. října 2024 18:51

5. října 2024 18:02

5. října 2024 17:49

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy