Na opravy a stavby kulturních institucí má jít 12 miliard

Praha - Stát plánuje v letech 2019 až 2027 vyčlenit 12 miliard korun na opravy či novostavby sídel svých kulturních institucí. Návrh nového programu půjde podle ministerstva kultury (MK) v září do připomínkového řízení.

Peníze by měl zaručit nový program, který naváže na současný Program péče o národní kulturní poklad. Ten funguje od roku 2006, disponuje deseti miliardami a aktuálně se za peníze z něj opravuje Národní muzeum, Státní opera nebo Klementinum. Měl také hradit stavbu nové budovy Národní knihovny či opravy Uměleckoprůmyslového muzea (UPM), Národního technického muzea (NTM), Národního filmového archivu (NFA), později bylo do programu zařazeno i Národní divadlo. Program měl v prvních letech peníze ze zrušeného Fondu národního majetku, později rostl podíl peněz ze státního rozpočtu.

Čerpání peněz, a tedy i rekonstrukce a stavby, se ale zpožďovalo, ještě v roce 2013 byla z deseti miliard vyčerpána jen necelá pětina. Opraveno bylo Národní technické muzeum, ale novostavba Národní knihovny byla zamítnuta.

Teprve v posledních letech se rozjelo více rekonstrukcí podmíněných veřejnými soutěžemi. Národní muzeum plánuje částečně otevřít na podzim příštího roku. Letos skončila oprava Uměleckoprůmyslového muzea a předtím stavba jeho depozitáře, nový depozitář má i Národní filmový archiv. Revitalizace Klementina má skončit s působností programu v roce 2020. Trvá však již od roku 2010, prodlužují ji nečekané archeologické nálezy i také časté změny ve vedení knihovny.

Státní kulturní politika na léta 2015 až 2020 uvádí, že z nového programu by se měla platit třeba stavba nového sálu pro Českou filharmonii, vznik Železničního muzea na Masarykově nádraží v Praze, rekonstrukce Náprstkova muzea, rekonstrukce Veletržního paláce pro Národní galerii, vybudování středoevropského fóra SEFO Muzea umění Olomouc, depozitář pro Technické muzeum v Brně, oprava depozitáře Moravské zemské knihovny nebo revitalizace Nové scény Národního divadla.

Související

Ministerstvo kultury

Ministerstva chtějí odklad projednání istanbulské úmluvy

Čtyři ministerstva žádají o další roční odklad projednání Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, známé jako Istanbulská úmluva. Ministerstva zemědělství, životního prostředí a práce vedená ministry za KDU-ČSL chtějí posun kvůli možnosti najít dostatečnou politickou shodu. 

Více souvisejících

Ministerstvo kultury památky Vláda ČR muzea Národní muzeum

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 31 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 7 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 8 hodinami

Blinken kritizuje Izrael: Zabíjíte civilisty, ale vůdce Hamásu jste neutralizovat nedokázali

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli kritizoval postup Izraele ve válce v Pásmu Gazy. Izraelská taktika podle něj způsobila velký počet civilních obětí, ale nedokázala neutralizovat vůdce hnutí Hamás. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy