Sobotka by měl zmizet ze Sněmovny. ČSSD se od něj musí distancovat, nebere si servítky Paroubek

Praha - Piráti sehnali 94 poslaneckých podpisů podporujících vznik vyšetřovací komise k privatizaci těžební firmy OKD. Po zřízení komise je potřeba 40 podpisů. Sestavení komise by na sněmovním plénu chtěli stihnou do Vánoc. Někdejší premiér a expředseda ČSSD Jiří Paroubek poukazuje, že to může být pro sociální demokraty hodně špatné.

Prodej akcií OKD schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD). Ministrem financí byl v dané době Bohuslav Sobotka (ČSSD), který bývá kvůli údajně nevýhodné privatizaci terčem kritiky a který má v trestní věci postavení svědka. Výtky odmítá, vláda podle něj OKD prodala za nejvyšší nabízenou cenu.

Podle Paroubka není velkým překvapením, že Piráti uspěli v Poslanecké sněmovně se svým návrhem na ustavení vyšetřovací komise na prošetření privatizace OKD. „Je to zřejmě součást širší strategie Pirátů, kteří v Poslanecké sněmovně v zásadě nejsou ničeho schopni, nemají žádnou koncepci, ani program a chtějí se zřejmě soustřeďovat pouze na viditelné kauzy politiků tradičních politických stran,“ tvrdí exministr. Právě kauza OKD se jim prý přímo nabízela. „Protože ukazuje spojení vrcholného politika ČSSD, dokonce jejího premiéra s bezohledným finančníkem, který jde jen za svými sobeckými zájmy,“ shrnuje kauzu Paroubek.

Kauza má podle jeho slov silný sociální akcent, což narušuje obraz sociální demokracie v regionu, který byl tradičně jejím nejsilnějším volebním regionem. „Jde o to, že obětí Bakalovy bezohlednosti, kterou nepřímo způsobila rozhodnutí Sobotky (alespoň tak je to vnímáno očima běžného občana na Ostravsku), přišly o možnost zakoupit si za levný peníz nájemní byty (jde o skoro 44 tisíc bývalých hornických bytů OKD), ve kterých žijí. A "přítel lidu" Bakala jim nakonec za nějakých 20–25 miliard, které tyto byty nového nabyvatele stály, prodal střechu nad hlavou. A krátce poté se evakuoval z OKD vůbec,“ píše Paroubek na blogu Aktuálně.cz. Stejně výrazný dopad do sociální a tedy i politické situace na Ostravsku má podle Paroubka to, že dochází k výraznému poklesu zaměstnanosti v důsledku ztrát zaměstnání v důlní činnosti OKD i v navazujících činnostech. „Dříve nebo později sociální demokracii nezbude nic jiného, než se distancovat od činnosti svého bývalého předsedy a nyní končícího premiéra. A pokud to strana neučiní, pochopí to voliči, a nejen na Ostravsku tak, že není schopná jakékoli změny. A to se závažným způsobem promítne do volebního výsledku již za rok na podzim při volbách komunálních a senátních,“ říká někdejší předseda ČSSD.

Upozorňuje, že političtí soupeři ČSSD budou existence vyšetřovací komise ke kauze OKD v průběhu času využívat proti sociální demokracii. „V tomto okamžiku není jisté, zda na základě závěru komise nevzniknou doporučení na trestní oznámení vůči všem, kdo byli na kauze zainteresováni, tedy včetně odstupujícího předsedy vlády Sobotky. Pokud bude Sobotka alespoň zčásti moudrý, zmizí rychle z Poslanecké sněmovny, jejímž je členem. Pokud bude na očích, bude zkrátka chodícím terčem a později i rohožkou, o kterou se budou političtí protivníci sociální demokracie otírat nohy,“ dodává Paroubek.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Jiří Paroubek

Jiří Paroubek byl zvolen předsedou nové ČSSD

Předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která používá značku dřívějších sociálních demokratů ČSSD, se dnes stal někdejší premiér a předseda bývalé ČSSD, nyní známé jako SOCDEM, Jiří Paroubek. Zvolili ho delegáti mimořádného stranického sjezdu v Praze.

Více souvisejících

Jiří Paroubek Bohuslav Sobotka ČSSD OKD

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy