PROFIL: Petr Hannig euro odmítá, o podporu celebrit nestojí

PROFIL - První kolo prezidentských voleb je už za dveřmi. V pátek ve 14 hodin se po celé České republice otevřou volební místnosti. Těsně předtím vám přinášíme stručné medailonky prezidentských kandidátů. První na řadě je Petr Hannig.

Narozen 20. ledna 1946 Vdovec, 2 děti Předseda strany Rozumní (od 2002)

Narodil se v roce 1946 v Ústí nad Labem, Neštěmicích. Vyrůstal v Krásném Březně v později „slavné“ Matiční ulici. Od dětství hrál na harmoniku a byl varhaníkem. Autostopem v mládí projel téměř celou Evropu.

Absolvoval střední umělecko-průmyslovou školu v Turnově – obor umělecký kovář a poté Konzervatoř v Praze – obory varhany, dirigování a skladba. Studia zakončil na Hudební akademii múzických umění (HAMU) – obor skladba magisterskou prací, Symfonií pro tři syntezátory, šest hráčů na bicí a velký symfonický orchestr. Tato v oblasti vážné hudby přelomová kompozice byla provedena ve Dvořákově síni Domu umělců Symfonickým orchestrem FOK pod vedením dirigenta Maria Klemense v roce 1979.

V letech 1968 – 1969 spolupracuje ve Velké Britanii s Dusty Springfield, Tomem Springfield (New Seakers) a dalšími tamními tehdejšími hvězdami. Byl velice ceněn pro schopnost psát jak pro symfonický orchestr, tak pro rockové a popové skupiny a sólisty. Na konci září 1969 se vrátil zpátky do vlasti. Po uzavření hranic byla přerušena spolupráce s britskou hudební scénou.

Dlouhá léta působil jako redaktor Československého rozhlasu, kde redigoval a vytvářel nejposlouchanější pořad na stanici Vltava – Rytmus – pohledy do světa populární hudby, který uváděl mimo jiné i herec Michal Pavlata a velice dobře produkoval Pavel Skalický. V tomto pořadu se vysílaly profily nejslavnějších světových i našich skupin a sólistů, jako např. 42 dílný cyklus o skupině Beatles, 18 dílný o skupině Olympic, v roce 1979 pak na svou dobu velice odvážný šesti dílný cyklus o britské punk rockové scéně. Nikdy nebyl členem KSČ a nebyl v žádných seznamech, včetně těch Cibulkových. Zároveň měl svou kapelu Maximum Petra Hanniga.

Producent a textař za svou kariéru objevil například Lucii Bílou nebo Jitku Zelenkovou. Pracoval s Ivetou Bartošovou a Hanou Hegerovou. O podporu svých "dětí" však nestojí. "Já ani nechci žádat celebrity o podporu, protože já chci být prezidentem pro lidi, ne pro celebrity, které žijí jiný život," uvedl v interview pro EuroZprávy.cz.

V roce 2002 založil Stranu zdravého rozumu, dnes zkráceně Rozumní. Hannig původně vstoupil do politiky proto, že většina peněz z rádií odchází do zahraničí kvůli cizím interpretům, které v drtivé většině rádia hrají. Chtěl by zavést podobný zákon, který platí ve Švédsku, kde 75 % hudby ve všech rádiích musí být švédského původu. 

V prezidentské kampani spolupracoval s předsedou Národní demokracie, aktivistou, Adamem Benjaminem Bartošem, který je znám svými antisemitskými výroky a extremistickými názory. Na začátku letošního roku mu Nejvyšší soud potvrdil roční podmínku za antisemitský text, jenž nechal u hrobu zavražděné Anežky Hrůzové, aby vyvolal vůči Židům nenávist.

Hannig má v jistém slova smyslu pro Bartoše slabost a za extremistu ho nepovažuje. S předsedou Národní demokracie by chtěl pokračovat i poté, co by vyhrál prezidentské volby. Na Hrad by si ho vzal jako ředitele tiskového odboru prezidentské kanceláře.

Uchazeč u Hrad je proti přijetí eura a odmítá Evropskou unii v takové podobě, jakou má v současné době. "Evropská unie jedině před Maastrichtem, kdy ještě nebylo euro," řekl v rozhovoru pro EuroZprávy.cz kandidát za Rozumné, jehož podpořilo dvacet poslanců. 

Související

Petr Hannig

K Alianci pro budoucnost se připojili Rozumní Petra Hanniga

K Alianci pro budoucnost (APB), kterou sestavil miliardář Pavel Sehnal, se připojila strana Rozumní s předsedou a neúspěšným prezidentským kandidátem Petrem Hannigem. Aliance tak nově sdružuje sedm politických subjektů, řekl dnes novinářům Sehnal.

Více souvisejících

Petr Hannig prezidentské volby 2018 prezidentská kampaň Adam B. Bartoš EU (Evropská unie) profil

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy