Hra skončila. teď už Drahoše kritizovat můžu, hlásá Horáček. Pak vysvětlil, co bylo špatně

Praha - Přestože v kampani před druhým kolem prezidentské volby textař a neúspěšný kandidát Michal Horáček naplno podporoval Jiřího Drahoše a dokonce mu věnoval i své billboardy, po volbách se vše změnilo. Horáček Drahoše otevřeně kritizoval. S odstupem času vysvětluje, proč tak dramaticky změnil rétoriku.

„Byla nějaká hra. Hrál jsem proto, abych já byl tím kandidátem. Potom aby vyhrál jiný kandidát než prezident Zeman. Tu hru jsem hrál poctivě až do úplného rozhodnutí. Teď ta hra skončila a skončila i její pravidla,“ vysvětluje Horáček, proč se po volbách tak kriticky navážel do Drahoše, kterého v kampani před druhým kolem otevřeně podporoval.

Poukázal na to, že jej pak média zvala a ptala se ho na otázky a že on sám se nikam nevnucoval, aby Drahoše zpochybňoval. „Můj poctivý názor je ten, že neúspěch pana profesora Drahoše zřejmě, aspoň po mém soudu, může pramenit z toho, že jsme tu vlastně měli dvoje volby. Tou první bylo první kolo, kde jsou potřeba nějaké kvality, a pak druhé kolo, kde jsou potřeba kvality jiné,“ vysvětloval textař pro Český rozhlas Plus.

„Pan profesor Drahoš, a to prosím pěkně, ať se na mě nikdo nezlobí, byl přece jenom tím, který byl už dlouho prezentován tiskem a ve veřejném prostoru jako ten, který může porazit Miloše Zemana. Nijak se na něj neútočilo, takže neměl příležitost se naučit reagovat na ty výzvy,“ myslí si Horáček.

Je prý třeba se z tohoto výsledku poučit pro příští volby. Není to prý ale poučení pro jednotlivé kandidáty, ale pro veřejný prostor. Česká žurnalistika, která je podle něj důležitá ve veřejném prostoru jako spolutvůrce a hlídač demokracie, by prý neměla rezignovat na kritickou funkci.

Novináři podle něj měli pocit, že když vytáhnou slabiny jednotlivých kandidátů, posílí tím Zemana. A tak přestali plnit svůj účel. Podobné hlasy se podle něj ozývaly i v diskuzi na sociálních sítích. Výjimkou podle něj byla jen debata kandidátů na České televizi. „jenže to bylo den před volbami,“ připomněl Horáček. Sám pak ocenil především výkon moderátorky Světlany Witowské.

Související

Michal Horáček

Horáček: Je důležité, že Pavel vítězí s výrazným odstupem

Je důležité, že prezidentský kandidát Petr Pavel vítězí s výrazným odstupem, řekl ČTK textař Michal Horáček, který dnes přišel Pavla podpořit do jeho štábu v pražském Foru Karlín. Věří tomu, že Pavel projeví respekt vůči všem občanům České republiky. Senátor Pavel Fischer ocenil zvolení člověka, "za kterého se nebudeme muset stydět". 

Více souvisejících

Michal Horáček Jiří Drahoš prezidentské volby 2018 Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 4 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy