Ostrá kritika Halíka! Je to nenávistný totalitář, kritizuje teologa autor hry Kingdom Come: Deliverance. Halík si to však nenechal líbit

Praha - Vývojář počítačových her Daniel Vávra, který v současnosti prorazil s hrou Kingdom Come: Deliverance, se opřel do předsedy Ústavního soudce Pavla Rychetského a teologa Tomáše Halíka. Nelíbí se mu jejich komentování současné politické situace.

Designérovi a spolumajiteli firmy Warhorse Studios, které nyní přišlo na trh s českou počítačovou hrou Kingdom Come: Deliverance, reagoval na nedělní pořad České televize Otázky Václava Moravce, kde se jako hosté postupně vystřídali předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a teolog Tomáš Halík. Daniel Vávra poté na své facebookové stránce oba pány nešetřil a tvrdě je za jejich vystoupení ve veřejnoprávní televizi zkritizoval.

"Nejdřív tam předseda Nejvyššího ústavního soudu Rychetský nálepkuje strany, co nemá rád, těmi nejhoršími přívlastky, následně řekne, že referendum je populistická blbost," uvedl v příspěvku Vávra, který reagoval na Rychetského slova, že předseda hnutí SPD Tomio Okamura se neměl stát místopředsedou Poslanecké sněmovny. Podle něj je to reprezentativní funkce státu a Okamura, jehož výroky jsou rasistické a xenofobní, tam nemá co dělat. "To je asi ta nezávislá nestranná justice, když soudce, který má posuzovat dodržování ústavy kecá do toho, co by v ní mělo být a koho nemáme volit," napsal nevybíravě scénárista her.

Daleko peprnější výrazy si však nechal na vystoupení vysokoškolského pedagoga a kněze Tomáše Halíka, který v pořadu prohlásil, že sociální sítě považuje za asociální, protože vytváří bubliny odlišných názorů. Halík také prozradil, že podle něj přímá demokracie ničí právní systém státu. "Jediný, kdo tady šíří nenávist, strach a paniku, je Halík. Ten Halík, který soustavně roky uráží kohokoliv, kdo s ním nesouhlasí, což je drtivá většina obyvatel této země. Ten Halík, který vypouští podobné soudy typu: "Dát hlas pro Zemana bych považoval za těžké morální provinění proti zájmům naší země," uvedl na Facebooku Vávra.

Podle vývojáře jde vidět, kdo je nenávistný, nedemokratický totalitář. "Jestli si mám vybrat mezi politickým vězněm Dukou, který nikoho nepomlouvá a pro svoje přesvědčení seděl ve vězení, a nomenklaturním kádrem Halíkem, který se měl za komunistů dobře a který s úsměvem na rtech šíří třídní nenávist, tak mám vcelku jasno," míní Daniel Vávra.

Server EuroZprávy.cz požádal Tomáše Halíka o reakci. Nakonec se k výrokům Vávry vyjádřil. "Sprosté urážky ( "nenávistný, nedemokratický totalitář") a zcela nepodložená tvrzení ("nomenklaturní kádr, který se měl za komunistů dobře a který šíří třídní nenávist"), vypovídají o panu vývojáři, jeho charakteru a zacházení s fakty, nikoliv o mně. On vlastně skvěle dokumentoval a potvrdil mou kritiku "fake news" na asociálních sítích: všechna svá tvrzení totiž čerpá právě z podvržených "alternativních životopisů" a jiných špinavých materiálů, vyrobených za účelem hanobení mé pověsti.

Do protikladu s Dominikem Dukou mne klást nemusí, protože právě s Dominikem jsem léta úzce spolupracoval v podzemní církvi, konkrétně ve skupině kolem Oty Mádra a Josefa Zvěřiny, kde jsem v době, kdy jsem měl zákaz působení ve svém oboru a cestování na Západ a byl neustále šikanován STB (a veden jako nepřítel státu), léta riskoval vězení jako tajně vysvěcený kněz, podílel se na organizovaní bytových přednášek a alternativního vzdělávání, na vydávání samizdatu, spojoval jsem náboženský, kulturní a politický disent a byl hlavním spolupracovníkem kardinála Tomáška - v tvrdé době, kdy se právě pomocí trojice kněží "v ilegalitě" (Zvěřina -Mádr - Halík) stal z opatrného hierearchy jedním z nejvýraznějších symbolů odporu proti totalitě," uvedl teolog Halík.

"Co dělal v té době pan Vávra, co o té době ví, co ví opravdu o mně? Byl někdy jako já celou noc vyslýchán STB a pak vyhozen z práce, když rezolutně odmítl spolupráci (a směl pak jen léčit alkoholiky), když má tak jasno o tom, jak jsme se měli za komunismu dobře? Nikoliv, pan Vávra se o pravdu nezajímá, přečte si jen na neseriózních pramenech lživé údaje a šíří je dál. Ano, přesně o tom byl včerejší pořad v Otázkách V. Moravce a pan Vávra je výmluvným dokladem toho, jak je jedovatý populismus nebezpečí, jak otravuje morální klima společnosti a dělá přesně to, co pan Vávra neprávem připisuje mně " uráží kohokoliv, kdo s ním nesouhlasí, šíří nenávist". Mají takoví lidé vůbec svědomí, umí se stydět a třeba se omluvit?" napsal pro EuroZprávy.cz vysokoškolský pedagog Tomáš Halík.

Související

Tomáš Halík

Halík promluvil o Schwarzenbergovi. Kníže podle něj ukázal důležitou věc

Za tři týdny od nadcházející soboty proběhne poslední rozloučení s knížetem Karlem Schwarzenbergem, který zemřel o uplynulém víkendu ve věku 85 let. Podrobnosti o smutečním obřadu prozradil kněz Tomáš Halík, podle jeho slov byl exministr zahraničí spojením noblesního, aristokratického a lidového člověka.

Více souvisejících

Tomáš Halík Pavel Rychetský Tomio Okamura Daniel Vávra

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy