Sobotka se opět vrací? V referendu ČSSD budu hlasovat proti vládě s ANO, přiznal

Praha – Sociální demokraté jednají s hnutím ANO premiéra v demisi Andreje Babiše o možné vládní spolupráci. Programová jednání chce hnutí ANO uzavřít do poloviny března. Bývalý premiér a někdejší šéf ČSSD Bohuslav Sobotka se ale netají tím, že je vůči takové spolupráci skeptický.

Sobotka v rozhovoru pro Hospodářské noviny říká, že teď je potřeba stát se důsledně levicovou opozicí, nabrat síly a soustředit se na příští volby. Na možnou vládu ANO a ČSSD se příliš nadšeně nedívá. „Zatím jsme na klubu nevedli diskusi o vládě s hnutím ANO. Až taková debata začne, vyjádřím svůj názor, který je kritický. Pokud bude vnitrostranické referendum, chystám se hlasovat proti koalici s ANO,“ přiznal Sobotka.

Podle jeho slov není možné, aby vládu vedl trestně stíhaný politik. „Navíc teď pro sociální demokracii není dobré, aby se svým volebním výsledkem vůbec vstupovala do vlády. ČSSD by měla zůstat v opozici, měla by být důsledně levicovou opozicí,“ uvedl s tím, že ČSSD by měla sbírat síly, změnit způsob svého fungování a zaměřit se na další volby. Změnit by se prý měl také program strany.

Zmínil také, že v minulosti musel dělat některé politické kompromisy a hledat schůdná řešení. „Doufám, že se strana rozhodne rozumně. Dnes jsem v pozici, kdy si mohu dovolit větší luxus a postupovat hlavně v souladu se svým svědomím a poslaneckým slibem,“ uvedl. Jestli by dal či nedal důvěru případné vládě ANO a ČSSD s podporou komunistů, ale neřekl. Uvedl jen, že by hlasoval na základě stranického referenda a svého svědomí.

Únorového volebního sjezdu strany v Hradci Králové se Sobotka vůbec neúčastnil. „Myslím si, že debata v ČSSD se musí obrátit směrem do budoucnosti, a já mám pocit, že řada lidí tráví moc času tím, že se vymezují vůči minulosti. Kromě celkové únavy ze stranického života to byl hlavní důvod, proč jsem na sjezd nepřijel,“ řekl Sobotka.

Byla chyba jít do vlády s hnutím ANO? Sobotka by prý i dnes jednal stejně. „Navíc se ještě za pár měsíců ukázalo, že bych Babiše musel stejně odvolat, neboť byl obviněn z trestného činu. Což je podle mě se členstvím ve vládě civilizovaného demokratického státu neslučitelné,“ dodal s tím, že on sám se teď nikam kandidovat nechystá.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka ČSSD Hnutí ANO Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 31 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy