Sobotka rezignuje na post poslance. Vážím si ho, zaslouží si dík, vzkazuje Kalousek. A ozvali se i další politici

Praha - Bývalý šéf ČSSD a expremiér Bohuslav Sobotka končí ve vysoké politice. Na svém facebookovém profilu oznámil, že rezignuje na post poslance.

„Vážení přátelé, rád bych se s Vámi podělil o rozhodnutí, k němuž jsem už mnoho měsíců směřoval. Na konci března definitivně skončím ve vysoké politice. Opustím Poslaneckou sněmovnu a od 1. 4. budu nadále už jen řadovým členem ČSSD. Není třeba v tom hledat nějaké složité symboly či vzkazy. Moje rozhodnutí je hluboce osobní,“ oznámil Sobotka na facebooku.

Připomíná třeba to, že v aktivní politice strávil téměř čtvrt století - z toho celkem 8 let v soc. dem. Vládách. „Nyní cítím, že mám ve svém věku zřejmě poslední šanci vydat se - ještě v plné síle - úplně jinou životní cestou. Kam přesně ta cesta povede, Vám zatím neprozradím. Stojím na křižovatce a zvažuji několik možných směrů. Předpokládám, že po Novém roce budu mít jasno. Do té doby se chci zejména věnovat svým synům, vzdělávat se, odpočívat, číst, věnovat se více blízkým lidem a zkrátka všem věcem, na které jsem v uplynulých letech neměl kvůli náročné službě veřejnosti čas,“ nastiňuje Sobotka své plány.

Uvedl také, že nepůjde cestou některých bývalých premiérů či předsedů stran a nebude svým následovníkům v čele ČSSD okopávat v médiích kotníky. „Každý má právo poučit se sám ze svých chyb i úspěchů. To, že končím jako parlamentní politik, ale neznamená, že končím jako aktivní občan. Tím jsem byl vlastně už od střední školy a zůstanu jím určitě i nadále. Zejména v době, jako je tato. Ve vnitrostranickém referendu ČSSD se chystám hlasovat proti účasti sociálních demokratů ve vládě Andreje Babiše. Moje důvody jsou dlouhodobě jasné a známé. A poslední týdny je více a více potvrzují,“ uvedl expremiér, který se netají tím, že je proti, aby šla jeho strana do vlády s Babišem.

„Potkal jsem ve svém politickém životě spoustu různých lidí. S některými jsem spolupracoval, mnohých jsem si vážil, s jinými se dohadoval. Někteří mne podporovali, jiní mne nemuseli. Většina z nich ale byla přesvědčenými demokraty. Moc si přeji, aby přesvědčených demokratů zůstala v naší republice i v budoucích letech drtivá převaha...“ uvádí Sobotka. Na závěr poděkoval voličům za podporu ve všech sněmovních volbách.

Sobotku v poslanecké lavici nahradí jeho stranický kolega Roman Sklenák. „Politika je krutá disciplína bez ovací na rozloučenou. Časem zjistíme, že toho pro naši zemi Bohuslav Sobotka neudělal vůbec málo. Bylo mi ctí s ním spolupracovat. Včera jsem mu za všechno osobně poděkoval a popřál hodně úspěchů a spokojenosti v jeho postpolitickém období," vzkázal Sobotkovi jeho nástupce. 

Na bývalého premiéra @SlavekSobotka si pamatuji jako na čestného politika, i když teď možná někteří budou tancovat na jeho politickém hrobě. Myslím, že patří určitě mezi lepší část politického spektra a mezi politiky, za které se @CSSD rozhodně nemusela a nemusí stydět.

— Josef Kopecký (@PepaKopecky) 22. března 2018

„Přestože má Bohumil Sobotka téměř na všechno v politice opačné názory než já, je demokratickým a proevropským politikem. Proto si jeho končící působení v politice zaslouží ocenění," uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. 

Přestože každý z jiné politické strany, přeji @SlavekSobotka mnoho štěstí a jeho rozhodnutí naprosto rozumím.

— Marek Ženíšek (@zenisek_m) 22. března 2018

Na jeho oznámení už zareagoval například šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Často jsme spolu velmi nesouhlasili. Pro některé jeho vlastnosti a postoje jsem si ho vážil a vážím. Především proto, že odmítal dělat politiku vyprázdněnou od idejí. @SlavekSobotka zaslouží dík za všechno úsilí, které zemi ve veřejné službě věnoval," uvedl na twitteru. 

„Odchod Slávka Sobotky z vysoké politiky vnímám jako důkladně promyšlené a hluboce osobně motivované rozhodnutí. Chci Slávkovi jménem poslaneckého klubu poděkovat za náročnou a mimořádně obětavou práci, kterou odvedl jako předseda vlády i člen parlamentu ve prospěch České republiky a jejich občanů. A přeju mu hodně štěstí v osobním a pracovním životě," vzkázal Sobotkovi předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. 

„Rozhodnutí Slávka Sobotky odejít ze Sněmovny mne hodně mrzí. Jeho zkušenosti, státnický nadhled a schopnost dlouhodobého uvažování nám budou chybět v klubu i ve Sněmovně. Patří mu v této chvíli poděkování za tu obrovskou práci, kterou má za sebou a věřím, že historie jednou pozitivně zhodnotí. Nicméně toto rozhodnutí Slávka Sobotky nezbývá než respektovat. Přeji mu ze srdce hodně úspěchů na jeho další životní cestě," napsala na facebooku sociální demokratka Alena Gajdůšková.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka ČSSD

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy