Podivný obrat v kauze trafik? Králová není podjatá, smetl soud stížnost

Praha - Soudkyně Helena Králová není podle Městského soudu v Praze podjatá v kauze tzv. trafik pro poslance, v níž čelí obžalobě bývalý premiér Petr Nečas a jeho manželka Jana (dříve Nagyová).

Pokud by se tedy Králová vrátila po rozhodnutí o druhé kárné žalobě do taláru, mohla by ve věci údajných trafik dál vést hlavní líčení.

Kauza, která vedla v roce 2013 k pádu Nečasova kabinetu, se týká údajného podplacení tří poslanců ODS slibem lukrativních funkcí výměnou za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček.

Státní zástupce Martin Brzobohatý vznesl vůči soudkyni Obvodního soudu pro Prahu 1 Králové námitku podjatosti v prosinci poté, co označila odposlechy pořízené v kauze za nezákonné. Senát Králové pak rozhodl o tom, že jeho předsedkyně není vyloučena z vykonávání úkonů trestního řízení. Brzobohatý si stěžoval u pražského městského soudu, který se však s názorem obvodního soudu ztotožnil.

"Rozhodnutí soudu I. stupně potvrzeno," uvádí u příslušné spisové značky zápis v databázi Infosoud. Mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci dnes ČTK potvrdila, že soud už námitku státního zástupce vyřídil. "Rozhodovali jsme ve středu v neveřejném zasedání, přičemž usnesení ještě není ani vyhotoveno, natož rozesláno stranám. Nemohu ho tedy komentovat nad rámec toho, co je zapsáno v databázi," uvedla.

Králová je nyní dočasně zproštěna výkonu funkce, a to kvůli žalobám, které na ni podali ministr spravedlnosti a předseda pražského městského soudu Libor Vávra. Na základě první, jež se týkala průtahů a nerespektování závazných právních názorů v několika řízeních, jí kárný senát na rok snížil plat o 15 procent. Druhou, která se týká právě kauzy trafik, teprve bude projednávat, a to 11. dubna. Vávra v ní navrhuje, aby Králová už nesměla soudit.

Druhá kárná žaloba Králové vyčítá, že v kauze trafik měnila názory na zákonnost odposlechů. Brzobohatý vyjádřil při podání námitky podjatosti přesvědčení, že Králová se změnou názorů snaží dosáhnout právě příznivého rozhodnutí v kárném řízení.

Prohlášením odposlechů za nezákonné vyhověla soudkyně požadavku Nečasova advokáta. Bylo to překvapivé z toho důvodu, že do té doby jejich použití připouštěla. Podle Brzobohatého tak soudkyně není schopná objektivně rozhodnout, protože její rozhodnutí "se přelévají jako rozbouřené moře" a namísto trestního řízení připomínají "naprostý chaos".

Související

Více souvisejících

Helena Králová (soudkyně) soudy Petr Nečas

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy