Sobotka už vyklidil sněmovní kancelář, má nárok na odchodné

Praha - Expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už vyklidil svou sněmovní kancelář. V poslanecké lavici ho nahradí jeho dosavadní tajemník Roman Sklenák. Slib by měl složit v úvodu schůze, která začne v úterý odpoledne příští týden.

Sobotka, jenž patří ke kritikům případné vládní spolupráce sociální demokracie s hnutím ANO, se vzdal poslaneckého mandátu k neděli. Řadovým členem ČSSD zůstává. Nyní se chce věnovat svým synům a vzdělávání. O dalších pracovních plánech by chtěl mít jasno příští rok.

Ve Sněmovně Sobotka mimo jiné vedl delegaci Parlamentu do Středoevropské iniciativy, byl místopředsedou výboru pro životní prostředí a členem sociálního výboru. Sociální demokraté by měli podle zvyklostí navrhnout do delegace a těchto výborů jiného kandidáta nebo kandidáty.

Sobotka bude mít nárok na odchodné ve výši jednoho měsíčního platu. Bude činit 106.700 korun, což je částka, kterou pobírají vedoucí delegací a předsedové výborů a komisí.

Z pozice předsedy ČSSD Sobotka rezignoval loni v červnu kvůli klesajícím preferencím tehdy nejsilnější vládní strany. Ačkoli se volebním lídrem stal tehdejší místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a stranu vedl statutární místopředseda, ministr vnitra Milan Chovanec, řada straníků označuje hlavně Sobotku a jeho vedení za strůjce neúspěchu ČSSD v říjnových sněmovních volbách. Sociální demokraté přišli o 35 mandátů, jejich klub se ztenčil na 15 poslanců.

Sobotkovým nástupcem ve funkci předsedy ČSSD se stal před měsícem někdejší místopředseda Jan Hamáček, Chovance nahradil ve stranické pozici Jiří Zimola.

Sobotka je v čtvrtým poslancem, který v nynějším volebním období složil mandát. Hned na listopadové ustavující schůzi rezignovali středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), její liberecký kolega Martin Půta (STAN) a bývalý senátor Jiří Hlavatý (za ANO).

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Poslanecká sněmovna ČSSD

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 27 minutami

před 38 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy