ČSSD: Pořízení nemovitosti za 20 milionu je třeba doložit!

Praha - Pořízení akcií či cenných papírů za více než pět milionů či nemovitostí za více než 20 milionů korun by nově mělo být důvodem k doložení majetku. Počítá s tím zákon o přiznání k registrovanému majetku, který na únorovou schůzi Poslanecké sněmovny předložila ČSSD.

"Sociální demokracie dlouhodobě bojuje proti korupci, praní špinavých peněz a daňovým podvodům. Proto jsme předložili návrh zákona o přiznání k registrovanému majetku. Česká republika patří mezi několik málo zemí v Evropě, kde podobný zákon nefunguje," řekl již dříve k návrhu úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Dodal, že dosud finanční úřady neměly účinný nástroj, jak zpětně zkontrolovat původ majetku.

Norma počítá s tím, že pokud majitel neprokáže původ a zdanění peněz, za něž majetek pořídil, finanční úřad tyto prostředky dodatečně zdaní. Částka, kterou se nepodaří fyzické osobě prokázat jako zdaněný příjem, předkladatelé navrhují zdanit sazbou 76 procent. Hlavní účinek normy by podle jejích autorů měl být preventivní.

K doložení původu majetku by mohl finanční úřad vyzvat do tří let od jeho nabytí. Norma počítá i s institutem přiznání (odlišný od oznamovací povinnosti), který po fyzické osobě může požadovat daňový úřad v případě, že například z evidence majetku, jejího oznámení nebo katastru nemovitostí získá podezření, že k nabytí majetku se použily nezdaněné peníze.

Zákon by podle předkladatelů významně omezil daňové úniky a částečně přispěl do státního rozpočtu výnosem z dodatečně zdaněného majetku. Vláda s ním však vyslovila nesouhlas. "Návrh zákona nezohledňuje výchozí úroveň majetku, který byl do nabytí účinnosti zákona již pořízen. Návrh rovněž nezamezuje jeho poměrně snadnému obcházení," uvedl kabinet premiéra Petra Nečase (ODS).

"ČSSD je přesvědčena, že navržený zákon bude účinným nástrojem proti praní špinavých peněz, daňovým podvodům a legalizaci výnosů z trestné činnosti. To, jak se koaliční většina v Poslanecké sněmovně k navrženému zákonu postaví, ukáže její skutečné záměry – tedy, jestli to s bojem proti podvodníkům a korupci myslí opravdu vážně," uzavřel Sobotka.

Související

Jan Hamáček Komentář

Sociálním demokratům vykradli hlasy populisté. Stav české levice je tragický

Stav levice v České republice je tristní. Stojí za tím řada faktorů v čele se slabou sociální demokracií a populisty, kteří slíbí úplně cokoliv, aby se dostali do sněmovny. Začínají na to doplácet i Piráti s programem založeným na liberalismu a progresivismu, ten totiž konzervativnějšího voliče nijak nezasáhne.

Více souvisejících

ČSSD

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Aktualizováno před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izrael: Část íránských raket jsme sestřelili, hrozba dalšího útoku pominula. Izraelci opouští kryty

Izraelská armáda oznámila, že obyvatelé Izraele mohou opustit protiletecké kryty, protože bezprostřední hrozba útoků z Íránu "prozatím" pominula. Záchranáři v Tel Avivu hlásí dva lehce zraněné osoby v důsledku šrapnelů a několik dalších osob bylo ošetřeno kvůli lehkým zraněním, která utrpěli při úprku do úkrytu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy