Chránit spotřebitele! Změní se zákon o spotřebitelském úvěru?

Praha - Možnost stanovit nařízením vlády maximální výši roční procentní sazby nákladů (RPSN) či smluvních sankcí pro poskytnutý spotřebitelský úvěr má umožnit novela zákona o spotřebitelském úvěru z dílny ČSSD. Normu, která má lépe ochránit spotřebitele, projednají na únorové schůzi poslanci.

"Sociální demokracie považuje současný stav, kdy zákon nedostatečně reguluje pravidla spotřebitelských úvěrů a nechrání své občany před často drakonickými metodami řady úvěrových společností, za dlouhodobě neudržitelný," vysvětlil předložení novely úřadující předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

S předlohou ale v říjnu nesouhlasila vláda. "Navrhovaná úprava regulace přípustné výše RPSN dává vládě zcela a ničím neomezenou pravomoc stanovit maximální úrokovou míru bez vazby na reálné ekonomické ukazatele, které se navíc mohou měnit rychleji než jednou za rok," odůvodnil kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) své stanovisko.

Novela by měla umožnit státu stanovit pomocí nařízení vlády maximální roční sazbu RPSN, stanovuje zároveň maximální smluvní sankce pro poskytnutý úvěr.

"Významně omezujeme také používání rozhodčích doložek, které až příliš často nahrávaly věřitelům. Nově tak bude mít spotřebitel větší možnost rozhodnout se, jak bude případný spor řešit. U určitého typu smluv budou rozhodčí doložky zcela zakázány," vysvětlil Sobotka.

ČSSD je přesvědčena, že právě tato opatření pomohou k větší ochraně spotřebitelů před nevhodnými praktikami nedostatečně regulovaných úvěrových společností. "Ty dosavadního právního vakua v této oblasti často zneužívají," doplnil Sobotka.

Související

Jan Hamáček Komentář

Sociálním demokratům vykradli hlasy populisté. Stav české levice je tragický

Stav levice v České republice je tristní. Stojí za tím řada faktorů v čele se slabou sociální demokracií a populisty, kteří slíbí úplně cokoliv, aby se dostali do sněmovny. Začínají na to doplácet i Piráti s programem založeným na liberalismu a progresivismu, ten totiž konzervativnějšího voliče nijak nezasáhne.

Více souvisejících

ČSSD

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 40 minutami

Aktualizováno před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Na raketový útok odpovíme, vzkazuje Izrael. Pak čekejte zdrcující a ničivější reakci, reaguje Írán

Generální tajemník OSN António Guterres v úterý ostře odsoudil další eskalaci napětí na Blízkém východě po vypálení desítek balistických raket z Íránu na Izrael. Írán varoval, že pokud Izrael zareaguje nebo podnikne další útoky, íránská reakce bude drtivá a ještě ničivější. Izrael ale přesto slibuje odvetu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy