Podrazy, kmotři, sobotkovci. Paroubek se naštval a popsal, jak to funguje v ČSSD

Praha - Ostravská ČSSD trvá na kandidatuře Jiřího Paroubka do Senátu. Zároveň kritizuje celostátní vedení strany za to, že nominaci bývalého premiéra a někdejšího předsedy ČSSD nepodpořilo. Sám Paroubek na svém blogu naznačil, kdo mu podkopává nohy a kdo ČSSD vlastně řídí.

Někdejší šéf ČSSD Bohuslav Sobotka se už dávno z vysoké politiky sáhl do pozadí, přesto podle Paroubka jsou v předsednictvu Sobotkovci z pozadí řízenými kmotry. „Kterými kmotry? Radek Pokorný, Růžička (dříve z Bison & Rose) anebo Havelka v Ústeckém kraji. Strana je v tuto chvíli na 6 – 7% volebních preferencí. Předsednictvu strany a Sobotkovým a Chovancovým kmotrům je to ale jedno. To je přeci zodpovědnost někoho jiného, že....“ rýpnul si někdejší šéf strany.

Poukazuje na to, že zintenzivňují útoky na Hamáčkovu a Zimolovu politiku. „Významná část z nich nechce, aby strana vstoupila do nové vlády Andreje Babiše. Vlády  s velkým vlivem prezidenta Zemana. To by se ještě dalo pochopit. Ale poslanecký klub, který pomohli stvořit z jeho převážné části jako klan na podporu malého velkého předsedy Sobotky, žádný růst stranických  preferencí nevyprodukuje. Nemůže být prostě hlučnější a viditelnější opozicí  nežli Piráti, okamurovci anebo M. Kalousek a ODS,“ vysvětluje politik na svém blogu na serveru Aktuálně.cz.

Sám uznává, že jít do vlády s Andrejem Babišem není ideální. „Trestně stíhaná osoba v čele vlády, navíc s fungujícím a vynikajícím analytickým a marketingovým zázemím, je prostě fenomén, se kterým si lze jen těžko poradit. Tedy těžko tehdy, pokud se ČSSD nevrátí k věcem, které v minulosti – v době mého vedení a částečně i nějakou dobu poté – dělala. Jen je v nějakém okamžiku, z důvodu pohodlnosti vedení strany, či z finančních důvodů prostě  přestala dělat. Mám na mysli především  každoměsíčně zpracovávané analýzy společenské situace v zemi od agentury STEM. Každý měsíc jsem přesně věděl, co se v české společnosti přesně událo, co lidi zajímá a co je naopak nezajímá a jaké jsou jejich názory na desítky záležitostí a problémů  ve veřejném životě. Měl jsem tedy každý měsíc k dispozici podrobnou anamnézu stavu české společnosti,“ vysvětlil, jak to chodilo v době, kdy byl předsedou sociálních demokratů. To ale podle něj za Sobotkova vedení skočilo. „Je zajímavé vidět tanec kolem sestavy nominantů na ministry za sociální demokracii. Vlastně se jedná jen o jedno jediné sporné  jméno: Miroslav Poche. M. Poche se chce stát ministrem zahraničí. Nic proti tomu. I já bych chtěl mít doma třeba Grétu Garbo. Samozřejmě v tom exklusivním a mladém vydání. Řekněme si otevřeně, že prezident po výtce z osobních důvodů Pocheho jmenovat ministrem nechce. Je to pochopitelně v rozporu s literou i duchem ústavy. Mnohem závažnější je, že totéž vlastně říká třetí, quasikoaliční vládní  partner ČSSD a hnutí ANO – komunisté. Takže jestli komunisté nezvednou ruku pro tuto vládu, pokud bude Poche její součástí, je všechno úsilí směřující k jejímu ustavení úplně zbytečné. Celé referendum si může ČSSD naložit a stejně tak návrhy na jmenování  dalších ministrů, dobře připravený vládní program atd. Je zřejmé, že neúspěch koaličního projektu by silně oslabil pozici vedoucího tandemu strany. A další rozklad svých vedoucích struktur už ČSSD vůbec nepotřebuje,“ varuje někdejší premiér.

Vrcholem všeho jsou pak podle Paroubka útoky šéfa senátu Štěcha na ještě ani neustavenou vládu – a to i s ohledem na to, že členstvo strany nějak rozhodlo. „A rozhodlo tak, že je to v rozporu s názorem a zájmem M. Štěcha a spol.. Otázka ale zní, a tu by si M. Poche měl klást stále, řídil jsem už někdy něco významného? Tedy, kromě sekretářky ve svém sekretariátu. A za druhé, jaké mám politické výsledky své činnosti. M. Poche je nesporně nejvlivnějším činitelem pražské sociální demokracie. Nese tedy velkou zodpovědnost i za její výsledky. V tuto chvíli se ČSSD v Praze pohybuje ve volebních preferencích odhadem do 5%. To tedy znamená, že se vůbec nemusí dostat do nově zvoleného zastupitelstva v podzimních volbách,“ zdůrazňuje Paroubek s tím, že to by znamenalo pro ČSSD i na celostátní úrovni úplnou politickou katastrofu. „Zažil jsem v pátek odpoledne drobné rozčarování, když jsem se dozvěděl, vcelku podle svého očekávání, že sobotkovská většina v předsednictvu strany mě nepodpořila coby kandidáta nominovaného ČSSD ve volebním obvodě v Ostravě. Můžu pánům jedině poděkovat, získal jsem další publicitu a od neschopných sobotkovců jsem teď oddělen na veřejnosti  zdí. Každý teď už  chápe, že s touhle partou nemám nic společného. A že to byl od sobotkovců podraz? Ano, byl to podraz na předsedu strany Hamáčka a na prvního místopředsedu Zimolu a na ostravskou sociální demokracii, která byla vždy pilířem strany. A samozřejmě to byl podraz také vůči mně,“ zlobí se.

Jak se ale zdá, politik si z odmítnutí nic nedělá. „Ale upřímně, ve volební kampani bude mnohem efektivnější vystupovat jako nezávislý levicový kandidát v tradičně levicovém volebním obvodě. Na základě petice, která už koluje mezi lidmi, získám potřebné podpisy k podání své kandidatury s podporou ostravské ČSSD. A možná také dalších stran, se kterými o tom jednám. Zkrátka chlapci z Bison & Rose a Pokorný, kteří si mysleli, jak to zase pěkně zařídí, s tím, že mi znemožní kandidaturu v Ostravě za ČSSD, postupují úplně stejně chybně, jako vždy v posledních osmi letech v marketinkových a politických věcech postupovali. Tímto svým postupem po sedmi letech pomohli dostat stranu až na 7%,“ dodal Paroubek.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Jiří Paroubek

Jiří Paroubek byl zvolen předsedou nové ČSSD

Předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která používá značku dřívějších sociálních demokratů ČSSD, se dnes stal někdejší premiér a předseda bývalé ČSSD, nyní známé jako SOCDEM, Jiří Paroubek. Zvolili ho delegáti mimořádného stranického sjezdu v Praze.

Více souvisejících

Jiří Paroubek ČSSD Miroslav Poche Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

před 42 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy