Šlechtová si vyřizuje účty s Babišem? Chtěli na mě něco najít. Věděli dřív než já, že budu vyhozena z vlády, tvrdí

Praha - Karla Šlechtová, někdejší ministryně pro místní rozvoj a donedávna i ministryně obrany, si prostřednictvím sociálních sítí vyřizuje účty s premiérem Andrejem Babišem (ANO), který ji vyhodil z vlády. Zveřejnila dokumenty, které se týkají hojně diskutovaných výdajů za užívání letištních salónků. Právě kvůli nim ji kritizovaly Lidové noviny patřící do Babišova svěřenského fondu.

Na facebooku se vrátila někdejší ministryně k tématu využívání soukromých salónků na letištích. „Připomenu, že Lidové noviny zveřejnily před několika týdny, že jsem si užívala VIP salónky na letišti za 300 tis. Kč za dobu mé funkce ministryně pro místní rozvoj od 8. 10. 2014 – 13. 12. 2017. Rádoby investigativní novinář asi šéfa Lidových novin pan Shabu zaslal od dubna do května 20 dotazů na Ministerstvo obrany, ale o tom někdy příště. Na MMR se dotazoval na salónky a mé letenky,“ připomněla, jak celá kauza začala.

Lidové noviny následně přinesly zprávu, že Šlechtová jako ministryně pro místní rozvoj využívala na letišti VIP služeb za zhruba 310.000 korun ve 26 případech. Politička kritiku své osoby označila za hon a za kampaň, kterou proti ní vede deník patřící do svěřenského fondu předsedy vlády Andreje Babiše (ANO).

Teď Šlechtová tvrdí, že cílem zřejmě bylo „něco na ni najít“. „Je velmi zvláštní, že na mě za 3,5 roku nic nenašli, že bych se nechala zkorumpovat či udělala něco mimo zájem svého slibu prezidentovi republiky jako ministryně, resp. zjistili, že nic moc nevlastním, nepodnikala jsem, nepodnikám a navíc má prohlášení o střetu zájmů jsou oproti jiným nejspíš dosti chudá. Navíc jsem již držitelem prověrky na stupeň Tajné a NATO SECRET,“ zdůraznila. „Mnoho lidí nečekalo ani nechtělo, abych vůbec tuto propíranou prověrku získala. Těm vzkazuji: Sorry jako. Jsem čistá a nezkorumpovaná a nezkorumpovatelná,“ rýpnula si.

Zajímavé podle ní také je, že LN nezveřejnily cesty její předchůdkyně Věry Jourové. Naznačila také, že LN „nejspíš věděly dříve než ona, že bude vyhozena z vlády“. Zmínila také například, že „MMR využívá „salónky“ standardně“.

„Na závěr dodávám, že za 120 220 Kč rychlého odbavení průměrně za mých 26 letů, tedy ta slavná mediální kauza „Salónky a Šlechtová“, jsem pro Českou republiku se svým týmem a dalšími zachránila 100 miliard Kč, zvýšila prestiž naší země v EU a také v OSN. Mé cesty – 26 letů za 3 roky ve funkci ministryně pro místní rozvoj nebyly pro parádu. Časové posuny, návraty do Čech, okamžitě na jednání vlády či PSP. Jsem ráda za vše, co jsem učinila a nezměnila bych ani nezrušila vůbec nic,“ vzkázala Šlechtová.

Související

Karla Šlechtová

Šlechtová má koronavirus. Několik poslanců muselo do karantény

V poslaneckém klubu hnutí ANO se vyskytla nákaza koronavirem. Jde o bývalou ministryni obrany a pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou. Pražští hygienici na webu uvedli, že do karantény bylo posláno 11 dalších lidí. Poslanci se naposled sešli minulý týden ve středu na mimořádné schůzi, kdy schválili speciální zákon, který umožní lidem v karanténě kvůli koronaviru hlasovat v říjnových senátních a krajských volbách, a zavedení distanční výuky do školského zákona.

Více souvisejících

Karla Šlechtová Ministerstvo pro místní rozvoj letadla, letectví

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 12 hodinami

Předpověď počasí bez sluníčka. Teploty přesto půjdou přes 20 stupňů

Jeden den volna už jsme si v tomto týdnu užili, další dva dny jsou před námi. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nás nečeká o víkendu moc sluníčka. Teploty přesto porostou přes 20 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy