Zaorálek: Podporovat Kaddáfího je neomluvitelné. Schwarzenberg by to měl vysvětlit

Praha - Zastávat se libyjského diktátora Muammara Kaddáfího je odsouzeníhodné, prohlásil v pondělí poslanec a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Těmito slovy reagoval na údajnou podporu, kterou měl Kaddáfímu vyjádřit ministr Karl Schwarzenberg (TOP 09).

Bruselský Euobserver v pondělí uveřejnil článek Leigha Phillipse, který informuje o údajné podpoře Itálie a České republiky Muammaru Kaddáfímu. V článku je citován šéf české diplomacie, který varuje před katastrofálním vývojem ve světě, pokud Kaddáfí padne. Schwarzenberg v tomto rozhovoru říká, že "pro nikoho nebude užitečné, abychom hlasitě intervenovali jen proto, abychom ukázali svou vlastní důležitost". V článku se dále uvádí, že Česká republika takto varuje proti výslovné podpoře boji za lidská práva v Libyi.

Zaorálek vyzval Schwarzenberga, aby se k těmto svým údajným výrokům vyjádřil. "Tak, jak byly jeho výroky citovány, jsou naprosto absurdní a nehorázné a poškozují jméno české zahraniční politiky. Zastávat se Muammara Kaddáfího je odsouzeníhodné," tvrdí. Kaddáfí podle jeho slov vytvořil v Libyi "nejtvrdší a nejkrutější režim ze všech států severní Afriky". Podpora Kaddáfímu znamená podle Zaorálka rezignaci na jakoukoli hodnotovou dimenzi zahraniční politiky jak České republiky, tak Evropské unie.

Nepokoje v Libyi pokračují v pondělí sedmým dnem. Organizace Human Rights Watch (HRW) uvádí, že při nich od čtvrtka do neděle zahynulo nejméně 233 lidí. V neděli se vzpoura proti autoritářskému vůdci Muammaru Kaddáfímu rozšířila do Tripolisu.

Související

Jakub Kulhánek

Novým ministrem zahraničí se má stát Kulhánek. Zaorálek zůstává ve funkci

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium strany. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Více souvisejících

Lubomír Zaorálek Karel Schwarzenberg

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

včera

včera

včera

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vlak tam neměl co dělat, naznačil ministr příčinu tragické nehody u Nových Zámků

Tragickou čtvrteční srážku vlaku jedoucího z Prahy a autobusu u Nových Zámků na Slovensku pravděpodobně způsobilo selhání lidského faktoru. Vlak podle předběžných informací jel po koleji, která měla být po předchozích vydatných deštích mimo provoz. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy