Češi jsou s pravomocemi prezidenta spokojeni

Praha - Necelé tři pětiny dotázaných (56 procent) se domnívají, že pravomoci prezidenta by měly být zachovány ve stávajícím rozsahu, okleštit by je naopak chtělo 12 procent respondentů. Zjistil to v pondělí zveřejněný průzkum společnosti CVVM.

Pro rozšíření prezidentských pravomocí se vyslovilo 22 procent respondentů. Při pohledu na výsledky předchozích průzkumů je zjevné, že v porovnání s rokem 2002 je ve veřejnosti výrazně nižší podíl lidí, podle kterých by prezidentské pravomoci měly být zúženy, a naopak se zvýšilo relativní zastoupení těch, kteří se domnívají, že pravomoci prezidenta by měly zůstat zachované.Zúžení pravomocí prezidenta statisticky významně častěji podporují voliči KSČM, pro rozšiřování by se zase spíše rozhodli voliči ODS.Respondenti se vyjadřovali také k tomu, zda by se měl prezident věnovat konkrétním či spíše obecným otázkám a rovněž ke způsobu jeho volby. Ve veřejnosti převládá názor, že prezidenta republiky by měli volit všichni voliči. Pro takzvanou přímou volbu prezidenta se vyslovilo 60 procent dotázaných. Současný způsob, tedy volbu prezidenta parlamentem, považuje za nejvhodnější necelá pětina respondentů (17 procent).Každý zhruba desátý Čech vidí jako optimální volbu prezidenta prostřednictvím nějakého širšího sboru volitelů. Ze srovnání s výsledky výzkumu od dubna roku 2002 vyplývá, že podpora přímé volby ve veřejnosti se stále pohybuje v poměrně úzkém pásmu kolem 62 procentních bodů. Volba prezidenta parlamentem má větší podporu u potenciálních voličů ODS a respondentů, kteří životní úroveň své domácnosti vnímají jako dobrou, upozorňuje agentura CVVM.Menšina Čechů si přeje "silného" prezidenta, který by byl fakticky rozhodujícím prvkem výkonné moci a měl rozhodující pozici i vůči moci zákonodárné. Relativně malou podporu má i výlučná pravomoc prezidenta jmenovat soudce Ústavního soudu.Většina občanů (52 procent) by prezidentovi povolila zasahovat do činnosti vlády, ale v omezené míře. Žádné zásahy do činnosti vlády by nepovolila necelá třetina dotázaných (28 procent). Druhý extrém, tedy řízení vlády prezidentem, by upřednostnila desetina oslovených občanů.

Související

Více souvisejících

průzkumy prezident čr

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

včera

včera

včera

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vlak tam neměl co dělat, naznačil ministr příčinu tragické nehody u Nových Zámků

Tragickou čtvrteční srážku vlaku jedoucího z Prahy a autobusu u Nových Zámků na Slovensku pravděpodobně způsobilo selhání lidského faktoru. Vlak podle předběžných informací jel po koleji, která měla být po předchozích vydatných deštích mimo provoz. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy