Neskutečné. V žádné civilizované demokracii by si tohle premiér nedovolil, naštvali se politici na Babiše

Premiér Andrej Babiš oznámil, že se nezúčastní druhého kola senátních voleb. Bude totiž v zahraničí. Navíc v jeho volebním obvodu nepostoupil kandidát hnutí ANO. Přesto Babiš lidi na sociálních sítích žádá, aby k volbám šli. Jeho chování se ale nelíbí některým politikům.

Babiš na facebooku žádá, aby lidé ve druhém kole voleb do Senátu dali hlas těm, které nominovalo hnutí ANO.„Prosím o Vaši pozornost. Ještě jednou. Ano, ještě dnes jsou volby. Druhé kolo senátních voleb. Prosím o podporu pro naše kandidáty,“ uvedl.

Sám se ale přitom voleb nezúčastní, podle mluvčí ANO bude premiér v době voleb v zahraničí. A právě takový přístup se nelíbí některým politikům. „V žádné civilizované demokracii by si předseda vlády nedovolil nejít k volbám. Fascinující na tom není ani tak ta arogance a sebestřednost jako to, že u nás mu to projde. Pojďme k volbám, ať to alespoň neprojde kandidátům ANO!“ naštval se na twitteru šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Premiér jen tak mimochodem oznámil, že se 2. kola senátních voleb aktivně nezúčastní, protože v jeho volebním obvodu nepostoupil kandidát #ANO a nikoho si nevybral. Pojede do zahraničí. Něco neuvěřitelného. Jasná ukázka, co si Babiš myslí o uspořádání společnosti, které vládne.

— GeeZeR™?#jasamprvni™ (@Gee2eR) 12. října 2018

Babišovu chování nevěří ani Kalouskův stranický kolega Marek Ženíšek. „Neskutečný. Neumím si představit, co by se stalo v jakékoli zemi, kde jsou volby svátkem demokracie, kdyby předseda vlády nešel k volbám. Pokud se ve vašem obvodě volí senátor, jděte volbám. Ať je v něm méně těch, co uvažují o demokracii stejně jako Babiš,“ přeje si.

A své si k Babišově neúčasti u voleb řekl i známý reportér Jan Tuna. „Vzkaz pro všechny voliče a příznivce ÁNOfert přímo od premiéra. Dnes, zítra, ani kdykoliv jindy k volbám nechoďte. Není to nutné. Ani potřebné. Radši odjeďte na dlouho plánovaný výlet...“ ironicky komentuje Babišovo chování.

Premiér se navíc nechal dnes slyšet, že Česko potřebuje změnu současného volebního systému do obecních zastupitelstev.  V rozhovoru pro Deník uvedl, že pokud by lidé rozhodovali o starostech přímo, Praha, Brno či Ostrava by už teď měli primátory, kteří by si vybírali své týmy.

Při zavedení přímé volby by se podle jeho slov v tuto chvíli stal primátorem asi lídr Praha Sobě Jan Čižinský, jehož uskupení skončilo na třetím místě za ODS a Piráty. Právě Čižinský ale od voličů dostal nejvíc preferenčních hlasů. V Brně a Ostravě by podle Babiše určitě uspěli dosavadní primátoři z vítězného ANO Petr Vokřál a Tomáš Macura.

To se zase nelíbí předsedovi hnutí Starostové a nezávislí Petru Gazdíkovi. „Vláda nemůže činit rozhodnutí se zásadním dopadem na celý politický systém v této zemi na základě osobní ješitnosti. Neudělejme stejnou chybu jako u přímé volby prezidenta. Nejprve je třeba definovat pravomoci starostů až následně přemýšlet o přímé volbě,“L vzkazuje Babišovi Gazdík.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Miroslav Kalousek Marek Ženíšek (TOP 09) Petr Gazdík Senát ČR Senátní volby

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 17 minutami

před 39 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

Putin se podivuje nad reakcemi na jaderné cvičení. Není to nic neobvyklého, jen výcvik, tvrdí

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že plánované vojenské cvičení, které zahrnuje nácvik použití taktických jaderných zbraní, není ničím neobvyklým. Informuje o tom agentura TASR.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy