Spor o české korunovačních klenoty: Ať Rakousko část vrátí, žádá Valenta. Nesmysl, oponuje historik

Iniciativa kolem senátora Ivo Valenty (za Soukromníky) usiluje o vrácení části českých korunovačních klenotů z Rakouska, nyní se nacházejí ve vídeňském Hofburgu. Valenta, který se v záležitosti obrátil dopisem na prezidenta Miloše Zemana, to dnes řekl novinářům.

Podle Valenty jde o žezlo a jablko z korunovačních klenotů. "Korunovační klenoty jsou významnou historickou památkou, která je zároveň symbolem státnosti," uvedl.

Jablko a žezlo, které jsou na Pražském hradě, nejsou podle právníka a bývalého poslance Zdeňka Koudelky původní, jsou renesanční. Původní, gotické klenoty, jsou podle něho v držení rakouského státu. Tyto klenoty mohly být vydány podle Koudelky na základě saintgermainské mírové smlouvy uzavřené po skončení první světové války v roce 1919. Československo ani Česká republika o vydání nikdy nepožádaly, uvedl.

Valenta řekl, že dopis odeslal prezidentu Zemanovi před několika dny. Jde také o vydání českého kurfiřtského pláště. Odpověď z Hradu Valenta zatím nedostal. Prezident by podle něho mohl téma nadnést při nejbližší návštěvě Rakouska.

Historik Vít Vlnas, specializující se na historiografii dějin umění a výtvarné umění 16. – 19. století a dějiny sběratelství. kterého EuroZprávy.cz oslovily, tvrdí, že iniciativa kolem senátora Ivo Valenty nemá právní, ani historické opodstatnění. „Je to nesmysl,“ řekl historik Vlnas doslova. „To je asi tak, jako kdybyste chtěli vrátit do Itálie Monu Lisu od Leonarda da Vinciho,“ směje se.

Původní žezlo a královské jablko bylo z Prahy do Vídně odvezeno spolu se svatováclavskou korunou v roce 1637 kvůli obavám z útoku Švédů. Zatímco koruna se roku 1791 vrátila do Čech, zlaté jablko a stříbrné pozlacené žezlo už ve vídeňské císařské klenotnici zůstaly.

Svým jednoduchým tvarem a absencí drahých kamenů totiž nesplňovaly rostoucí nároky na reprezentaci, proto byly nahrazeny honosnějšími renesančními protějšky, které nechal v 16. století zhotovit pravděpodobně král Ferdinand I.

Související

Ivo Valenta

Podnikatel Ivo Valenta se vzdal mandátu krajského zastupitele

Podnikatel Ivo Valenta (za Soukromníky) se vzdal mandátu zastupitele Zlínského kraje. Díky preferenčním hlasům jím byl znovu zvolen v letošních krajských volbách. Uvolněné místo v krajském zastupitelstvu zaplní Michal Dvouletý, zastupitel Uherského Hradiště a krajský předseda Strany soukromníků ve Zlínském kraji, uvedl dnes Valenta v tiskové zprávě. V minulém volebním období zasedali v krajském zastupitelstvu Valenta i Dvouletý.

Více souvisejících

Ivo Valenta (zakladatel Synot) korunovační klenoty Rakousko Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy