Paroubek: V kauze Kubiceho zprávy se odvolám

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělí prohlásil, že se odvolá proti rozhodnutí soudu, který zamítl, aby se mu bývalý velitel ÚOOZ Jan Kubice omluvil a zaplatil 50 tisíc korun za to, že v tzv. Kubiceho zprávě byly o Paroubkovi zveřejněny nepravdivé informace.

"Kubice ani další autoři zprávy nebyli zbaveni mlčenlivosti, takže nepostupovali v souladu se zákonem a také skandalizovali některé osoby," prohlásil Paroubek.

Paroubek požadoval ve sporu po bývalém šéfovi Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Kubicem omluvu a sto tisíc korun. Podle něj mu nepravdivé údaje uvedené v takzvané Kubiceho zprávě, jejíž části se dostaly do médií před sněmovními volbami v roce 2006, negativně zasáhly do veřejného i soukromého života. Soudce toto zamítl, zároveň ale rozhodl o rozdělení sporu na dvě části.

V té první Paroubek žaluje ministerstvo vnitra o padesát tisíc korun, v druhé části o tutéž částku žaluje Kubiceho. V prvním případě soudce vyhlásil usnesení, kterým se jednání zastavuje a věc se postupuje ministerstvu vnitra, které o věci ještě musí jednat. Následující rozsudek, ve kterém Paroubkovu žalobu soudce zamítl, se tak týká již jen padesáti tisíc korun.

Podrobnosti o odvolání nechtěl v pátek Paroubkův advokát Emerich Slavík uvést s tím, že ještě nedostal písemné odůvodnění rozsudku od pražského městského soudu. Řekl ale, že odvolání se bude týkat jen osobního sporu Paroubek versus Kubice. "Obecně ale lze říci, že podle našeho názoru nelze zamítnout žalobu na osobní omluvu Jiřího Kubiceho Jiřímu Paroubkovi jen proto, že u Kubiceho soud v jiném sporu odmítl jakékoliv pochybení z trestně-právního nebo disciplinárního hlediska," řekl Slavík.

Podle Slavíka totiž práva na ochranu Paroubkovy osobnosti byla poškozena zveřejněním zprávy bez ohledu na to, jestli její napsání bylo, nebo nebylo trestným činem, či přestupkem. "Jádro sporu zde leží v tom, že drby z podsvětí dostaly hlavičkový papír a státní obal, a byly použity jako relevantní důkaz propojenosti organizovaného zločinu a politiky," doplnil Slavíkův kolega Pavel Smutný.

Pokud jde o spor Paroubek versus ministerstvo vnitra, tam Smutný se Slavíkem rozhodnutí soudu vítají. "Soudce zcela správně použil judikát Ústavního soudu o tom, že v otázkách ochrany osobnosti nese odpovědnost za činy státního zaměstnance jeho instituce. Je ovšem otázkou, nakolik by se tato ochrana měla vztahovat na policejní důstojníky," uzavřel Slavík.

Kubiceho zpráva, která se dostala na veřejnost čtyři dny před sněmovními volbami v roce 2006, hovořila o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Objevovala se v ní i jména některých představitelů ČSSD. Zpráva mimo jiné tvrdila i to, že se tehdejší premiér Paroubek, ministerstvo vnitra a policejní prezident snažili ovlivňovat vyšetřování některých případů, například neobjasněné vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka, či údajně korupční kauzy biolíh.

Dokument obsahoval i pasáž, podle níž Paroubkův známý Bohumír Ďuričko, který si v současnosti odpykává trest za vraždu Václava Kočky mladšího, "měl mít během dovolené styk se svou nezletilou dcerou, kterou má mít k dispozici i Paroubek". Paroubek prý také tlačil na ministra vnitra, aby byl vzat do vazby podnikatel Tomáš Pitr.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Jiří Paroubek

Jiří Paroubek byl zvolen předsedou nové ČSSD

Předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která používá značku dřívějších sociálních demokratů ČSSD, se dnes stal někdejší premiér a předseda bývalé ČSSD, nyní známé jako SOCDEM, Jiří Paroubek. Zvolili ho delegáti mimořádného stranického sjezdu v Praze.

Více souvisejících

Jiří Paroubek

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 51 minutami

Izraelská armáda

Izraelské manévry v Libanonu pokračují. V ohrožení je čtvrtina území

Izraelská armáda zesiluje operace v jižním Libanonu, kde se k dosavadnímu vojsku připojila nová divize. Současně izraelské nálety zasáhly oblast u íránského velvyslanectví v syrském Damašku. Konflikt s hnutím Hizballáh stále eskaluje, izraelská protivzdušná obrana čelí stovkám raket. Izrael nadále hlásí zásahy členů vedení této teroristické organizace.

před 1 hodinou

Větrný rukáv

Větrné počasí zasáhne část Česka. Platí výstraha

Meteorologové opět varují před větrným počasím v části Česka v souvislosti s přechodem studené fronty od západu, který se očekává ve čtvrtek. Příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).  

před 1 hodinou

Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jsou v tom nevinně? Jurečka vysvětluje, proč mají růst platy politiků

Vlnu nevole u české veřejnosti vzbudila informace, že platy politiků od ledna opět stoupnou. Vláda sice od návrhu nedává zcela ruce pryč, ale snaží si je nad ním umýt. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) totiž výdělky porostou kvůli letošnímu rozhodnutí ústavních soudců. 

před 2 hodinami

Dálnice v Německu, ilustrační fotografie. Prohlédněte si galerii

Autem po Evropě: Jak kvalitní jsou silnice a kolik stojí dálniční známky? Česko chystá novou cenu

Ceny dálničních známek v Evropě se často výrazně liší a mnohdy nemusí odpovídat kvalitě poskytovaných služeb. V Česku znovu vzrostou ceny od roku 2025 na základě inflace a rozšíření dálniční sítě. Mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka zdůraznil, že příjmy z poplatků jsou klíčové pro financování modernizace a výstavby dopravní sítě.

před 3 hodinami

Petr Pavel a jeho žena Eva.

Měsíční paušál pro první dámu? Chtěl jsem napravit, co je nefér, říká Pavel

Prezident Petr Pavel se v úterý zapojil do vyhrocené debaty kolem návrhu, který by první dámě přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační výdaje. Pavel tvrdí, že chtěl napravit zejména neférovou situaci, kdy manželce prezidenta není hrazeno zdravotní a sociální pojištění a zároveň se jí roky v této pozici nezapočítávají do důchodu.  

před 3 hodinami

Joe Biden

Zas*aný Putin, ulevil si Biden. Trump si se šéfem Kremlu volá, tvrdí slavný novinář

Americký investigativní novinář Bob Woodward brzy vydá novou knihu s titulem „Válka“. Odhaluje v ní zdánlivě šokující informace o průběhu války na Ukrajině a v Izraeli, ale i vše ze zákulisí Bílého domu za Joea Bidena. Rovněž prohlásil, že si Donald Trump od doby, co odešel z funkce amerického prezidenta, až sedmkrát volal s ruským lídrem Vladimirem Putinem.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR

Pražská policie dopadla celosvětově hledaného Čecha. Šel po něm Europol i FBI

Pražští kriminalisté zadrželi Čecha, který podle nich patřil k největším distributorům dětské homosexuální pornografie na světě. Z tohoto důvodu ho hledal americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) i Evropský policejní úřad (Europol). Na webu pražské policie to v úterý napsala mluvčí Kristýna Zelinková.

včera

včera

Válka v Izraeli

Hizballáh je bez vůdce. Izraelská armáda prý zabila i Nasralláhova nástupce

Izraelská armáda v pondělí provedla nálet na libanonskou metropoli Bejrút, během něhož zabila Suhajla Husajna Husajního, šéfa logistického velitelství proiránského militantního hnutí Hizballáh. Informaci potvrdila izraelská armáda v úterý prostřednictvím prohlášení citovaného agenturou Reuters. Ministr obrany Joav Gallant následně uvedl, že vysoký představitel Hizballáhu Hášim Safí ad-Dín, který byl ve frontě nahradit vůdce teroristické skupiny Hasana Nasralláha, byl pravděpodobně také zabit při náletu v Bejrútu .

včera

včera

včera

Proč nebráníte svou zemi? Kritika libanonské armády sílí, ta toho moc nezmůže

Libanonská armáda v úterý ujišťovala, že plní své povinnosti na celém území země, včetně pohraničních oblastí. Toto prohlášení vydala jako reakci na kritiku v některých médiích, uvedl libanonský zpravodajský web L'Orient-Le Jour (OLJ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy