Poslanci projednají změnu Lisabonské smlouvy

Praha - Dlouho diskutovanou změnu Lisabonské smlouvy, která v budoucnu umožní vznik stálého záchranného mechanismu pro státy eurozóny, projedná ve středu Poslanecká sněmovna. Ta se dostane i k normě zavádějící povinnost odevzdávat poškozené bankovky České národní bance.

Normu, podle níž budou muset směnárny odevzdávat poškozené bankovky České národní bance (ČNB), mají poslanci na programu zařazenou jako pevný bod. V současnosti platí povinnost odevzdávat znehodnocené peníze ČNB pouze pro právnické osoby, které je zároveň bez omezení přijímají. Fyzické osoby mají právo takové peníze odmítnout. Směnárníci by však nově měli mít povinnost poškozené peníze přijmout, i když fungují jako fyzická osoba.

"Tato změna je oproti dosavadní právní úpravě reakcí na drobné konflikty, ke kterým v minulosti občas docházelo, pokud fyzická osoba odmítala opotřebovaná platidla přijmout," uvádí se v oficiálním materiálu ministerstva financí.

Pevně zařazená je na dopolední jednání i novela zákona o platebním styku. Pokud projde zdárně legislativním procesem, klesne základní kapitál pro instituce poskytující elektronické peníze z jednoho milionu eur na 350 tisíc eur.

"Jedná se o transpozici dvou evropských směrnic," vysvětlil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) již během prvního čtení zákona. Ministerstvo financí uvedlo, že se opatření může týkat například mobilních operátorů, kteří mohou zavést službu plateb z předplacených kreditů. Další změnou je existence tzv. hybridních institucí elektronických peněz. Ty mohou provozovat i jinou činnost, než je vydávání elektronických peněz. To by se týkalo i zmíněných mobilních operátorů. Zákon také zavádí dohledová pravidla pro takové instituce, které do určité míry kopírují pravidla pro platební instituce, tj. společnosti, jež sice mohou zpracovávat platby, ale na rozdíl od bank nemohou přijímat vklady.Napevno jsou na dopoledne zařazeny i některé smlouvy, například dohoda mezi vládou České republiky a vládou Gruzie o leteckých službách.

Poté čeká zákonodárce projednávání dalších návrhů z bloku prvního čtení.

Odpolední blok jednání začne dlouho diskutovanou změnou Lisabonské smlouvy. Jedná se o změny, které v budoucnu umožní vznik stálého záchranného mechanismu pro státy eurozóny. Česko v tomto případě používá tzv. vázaný mandát, který znamená, že zástupce Česka bude moci v Evropské radě zastávat jen takové stanovisko, které odsouhlasily obě komory parlamentu.

Napevno je na program schůze zařazená i novela zákona o podpoře regionálního rozvoje. Ta by měla přinést jednodušší postup pro složení vyjednávacího výboru ze zaměstnanců velkých národních firem, takzvané evropské rady zaměstnanců. Novela zákona do českého právního řádu především převádí evropskou směrnici, podle které mají zaměstnanci velkých nadnárodních firem na území Evropské unie právo, aby s nimi zaměstnavatelé projednali důležité změny v podniku.

Tuto možnost mají zaměstnanci již v současnosti, ale předložená novela tento institut dále zpřesňuje a konkretizuje některé postupy. "Cílem je předem vyjasnit, jak budou působit evropské rady zaměstnanců v případě podstatných změn struktury podniku – např. při slučování," uvedlo v oficiálním materiálu ministerstvo práce a sociálních věcí, které novelu vypracovalo.

Poslanci se během odpoledne zřejmě dostanou i k dalším bodům z bloku prvních čtení. Od 19. hodin jsou pak pevně zařazené smlouvy v prvním a druhém čtení.

Schůze začne ve středu v 9 hodin 30 minut, od rána totiž jedná poslanecký klub ČSSD o pátečním vpádu Vojenské policie do sídla České televize. Skončit by poslanci měli zhruba ve 20 hodin. Pozdní konec jednání si poslanci odsouhlasili proto, že ve čtvrtek a v pátek bude schůze přerušena kvůli brněnskému sjezdu sociální demokracie, který se koná 18. a 19. března.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Její zavedení bude stát značné úsilí

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

Z Paříže do Berlína nově za 8 hodin. Bude spuštěna nová linka superrychlého vlaku

Nový vlakový spoj mezi Berlínem a Paříží bude zastavovat v městech jako Frankfurt Süd, Karlsruhe a Štrasburk, přičemž na některých úsecích trasy se může pohybovat rychlostí až 320 km/h.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy