Sjezd ČSSD rozhodne o novém předsedovi. Favoritem je Sobotka

Praha - Novým předsedou sociální demokracie bude po volebním sjezdu stávající lídr strany Bohuslav Sobotka. Shodují se na tom politologové, které oslovila agentura Mediafax.

"Bohuslav Sobotka vítězil na krajských konferencích, kde byla tajná volba. Jeho soupeř Michal Hašek vyhrával tam, kde byla volba veřejná. Tento faktor favorizuje Sobotku," míní politolog Josef Mlejnek a doplnil, že krajské souboje Sobotky s Haškem sice skončily v poměru 7:7, ale že volba v Brně bude tajná.

Obdobný názor má i politolog a ředitel New York University v Praze Jiří Pehe: "Haškovy nominace byly získány veřejným hlasováním, účastníci konferencí nehlasovali tak úplně podle svého svědomí, ale spíš podle přání některých stranických bossů."

"Bohuslav Sobotka má pevnější a déle budovanou pozici v ČSSD, pro většinu členů je podle mne přijatelnějším kandidátem," shoduje se s kolegy politolog Bohumil Doležal.

Mlejnek zmiňuje i další Haškovo mínus: "Sráží ho jeho titul JUDr. z prazvláštní univerzity na Slovensku." Politolog tak připomíná, že kandidát na předsedu ČSSD absolvoval rigorózní řízení na fakultě ve slovenském letovisku Sládkovičovo pod vedením děkana Mojmíra Mamojky, který je zároveň poslancem za slovenské sociální demokraty. "I ten, kdo Haška podporuje pro jeho politické názory, musí brát do úvahy jeho zranitelnost touto kauzou," míní Mlejnek.

Politologové se neshodují v tom, nakolik jsou karty ve volbě předsedy ČSSD rozdané předem. "Hovoří se o tom, že Sobotka s Haškem jsou na obsazení vedoucích funkcí ve straně předem stejně domluveni. Údajně existuje dohoda, že Sobotka bude předsedou a Hašek 1. místopředsedou," uvádí Mlejnek.

"Nemyslím si, že jsou zvěsti o dohodě rozdělení funkcí mezi Sobotkou a Haškem úplně pravdivé," kontruje Pehe a dodává: "Spíš si myslím, že o tom někteří lidé za panem Haškem a Sobotkou uvažovali jako o alternativě. Nedovedu si ale představit, že by si oba pánové spolu sedli a na něčem takovém se dohodli, popřeli by tak smysl celého sjezdu."

Neúspěšný uchazeč má přesto podle odborníků oslovených Mediafaxem jistou vysokou pozici ve straně. "Bylo by nemoudré poraženého kandidáta zadupat pod zem. Budou pro něj hledat důstojné místo, například v pozici 1. místopředsedy," míní Pehe. Doležal k tomu dodává: "I kdyby poražený kandidát nebyl zvolený statutárním místopředsedou, přesto zůstane druhým mužem ve straně."

Politologové připomínají, že obsazení dvou nejvyšších funkcí v ČSSD ještě neurčuje pozici jednotlivých frakcí ve straně. "Bude záležet na celé podobě předsednictva strany, abychom mohli soudit, jestli má ve straně navrch Sobotkovo nebo Haškovo křídlo," uvádí Mlejnek.

V rozdělení moci mezi frakcí Haška a Sobotky může svou roli sehrát obsazení pozice místopředsedkyně-ženy, kterou má strana zakotvenou ve stanovách, ale kterou se jí opakovaně nepodařilo zvolit.

"Z mého pohledu existují jen dvě výrazné ženské tváře - Alena Gajdůšková a Marie Benešová. Obě mají blíž ale ke křídlu Michala Haška, a tak je otázka, jestli můžou uspět, pokud bude předsedou Bohuslav Sobotka," zmiňuje Pehe.

Místopředsedkyni Senátu považuje za výraznou představitelku ČSSD také Mlejnek, do volby jí ale mnoho naději nedává: "Očekával bych, že situace, kdy jsou oba kandidáti na předsedu relativně mladí, využije nějaká mladší politička ČSSD. V její volbě bude hrát roli sjezdová matematika a zákulisní vyjednávání. Post místopředsedkyně-ženy tak může být předmětem dohody mezi Sobotkou a Haškem."

Na stranu jako celek bude mít volební sjezd pozitivní vliv, shodují se politologové. "V každém případě strana vyjde ze sjezdu silnější," uvádí Pehe a dodává: "ČSSD nezužitkovala všechen svůj potenciál, protože neměla konsolidované vedení."

Podle Mlejnka bude klíčovou roli hrát to, nakolik bude mocenská dohoda uspokojovat oba tábory. "Vzhledem k tomu, jaké poměry panují na celé české politické scéně, myslím, že zápas v ČSSD bude pokračovat," uvádí Mlejnek, přesto nepovažuje hrozbu destabilizace strany za kritickou.

"Sjezdy se do preferencí moc nepromítají," konstatuje Doležal a dodává: "Nebylo moc šťastné volbu předsedy oddalovat. Straně neprospívá, když nemá zvoleného předsedu, a má přitom bývalého předsedu, který mluví do jejího vedení. Tady čekám, že memento Jiřího Paroubka oslabí a že vedení ČSSD bude po sjezdu silnější."

Volební sjezd ČSSD proběhne v Brně ve dnech 18. a 19. března.

Související

Jan Hamáček Komentář

Sociálním demokratům vykradli hlasy populisté. Stav české levice je tragický

Stav levice v České republice je tristní. Stojí za tím řada faktorů v čele se slabou sociální demokracií a populisty, kteří slíbí úplně cokoliv, aby se dostali do sněmovny. Začínají na to doplácet i Piráti s programem založeným na liberalismu a progresivismu, ten totiž konzervativnějšího voliče nijak nezasáhne.

Více souvisejících

ČSSD Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

Z Paříže do Berlína nově za 8 hodin. Bude spuštěna nová linka superrychlého vlaku

Nový vlakový spoj mezi Berlínem a Paříží bude zastavovat v městech jako Frankfurt Süd, Karlsruhe a Štrasburk, přičemž na některých úsecích trasy se může pohybovat rychlostí až 320 km/h.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy