Pofidérní spolek? Kvůli slovům o Vodičkově svazu je dusno, Jandy se zastali političní matadoři

V médiích se ve středu objevila zpráva, že výrokem poslance ODS Jakuba Jandy na adresu Českého svazu bojovníků za svobodu se bude zabývat sněmovní mandátový a imunitní výbor. Jandy se na sociálních sítích zastala řada bývalých politiků.

Svaz bojovníků za svobodu podal na Jandu trestní oznámení v souvislosti s jeho slovy, která pronesl loni v říjnu při interpelacích. Janda tehdy v reakci na to, že svaz ocenil komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, řekl, že je „bytostně amorální, aby pofidérní spolek adoroval bývalé estébáky, konfidenty, komunistické policajty a jiné přisluhovače režimu, který se v tomto státě držel 40 let za pomocí vražd a sovětských tanků, z veřejných peněz".

Výboru věc postoupila začátkem ledna policie potom, co neshledala důvody pro poslancovo trestní stíhání. Janda se ke kauze následně vyjádřil na facebooku. „Za svými slovy si stojím. Od Pana Vodičky bych čekal trochu sebereflexe místo trestních oznámení.… Že pan Vodička Svaz zneužívá k osobnímu prospěchu a financování své vlastní existence a z instituce, která měla nějaký kredit udělal pofidérní spolek, je jen a pouze jeho působením,“ nevdal si servítky poslanec.

Jandy se na sociálních sítích zastal například někdejší premiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek. „Neměli bychom ho v tom nechat samotného, takže: ČSBS je pofidérní spolek, adorující bývalé estébáky, konfidenty, komunistické policajty a jiné přisluhovače režimu. Howgh,“ vzkázal.

V reakci na jeho slova Janda vzkázal, že si za svými slovy i přes problémy stojí. „Pofiderní spolek s pochybným předsedou využívajícím ČSBS k osobnímu prospěchu. Budu bojovat!“ volá do světa bývalý český reprezentant. „Jsme s Tebou, Jakube!" odpověděl mu Topolánek. 

Přidal se i bývalý europoslanec za ODS Edvard Kožušník. „S @jandysj si vždycky rád zaběhnu. Obdivuhodný sportovec a dříč má pravdu. Takže: ČSBS je pofidérní spolek s pochybným předsedou využívajícím ČSBS k osobnímu prospěchu,“ podpořil poslance ODS jeho stranický kolega.

Kromě nich se Jandy zastal i bývalý poslanec TOP 09 František Laudát. Ten poukázal, že Janda svá slova pronesl při projednávání státního rozpočtu a připomněl, že „této ostudné organizaci, od jejíž účasti na Terezínské tryzně se distancovalo i tamní vedení památníku, poslanci schvalovali dotaci ve výši 6 miliónů korun.“

Navíc naznačil, jak celá kauza nejspíše dopadne. „Pokud se budou držet precedenty rozhodování dotyčného výboru, bude výbor muset případ odložit. Svého času byl za podobné vyjádření pohnán k výboru můj kolega Daniel Korte za to, že hnutí ANO označil za partu fízlů a udavačů. Zareagoval tak na jistého poslance Josefa Hájka, který zřejmě neměl nic jiného na práci, než pročítal majetková přiznání oponentů hnutí ANO a veřejně citoval z mého přiznání s patřičným komentářem. Mandátový výbor odložil případ s tím, že poslanec Korte neporušil pravidla Sněmovny, neboť neurazil konkrétní osobu, ale politickou stranu. Mandátovému a imunitnímu výboru náleží řešit urážky mezi konkrétními osobami, nikoli vyjádření na adresu právnických či obdobných osob a institucí. Strany a hnutí se tedy urážet mohou. Jelikož Janda Vodičku nejmenoval, měl by výbor shodit udání ze stolu,“ vysvětlil exposlanec.

Sám se také Jandy zastal. „Osobně plně pana Jandu podporuji a vyzývám poslance, aby konečně prosadili provedení auditu v této organizaci, které jsou posílány veřejné finance,“ dodal Laudát.

Související

Jakub Janda

Pokud by se skokani v Číně vymezili proti porušování lidských práv, kluky podpořím. I za cenu vyloučení, tvrdí Janda

Poslanec za ODS a šéf Úseku skoku na lyžích Svazu lyžařů České republiky Jakub Janda tvrdí, že pokud by se skokanští reprezentanti na olympijských hrách v Pekingu vymezili proti porušování lidských práv ze strany čínského komunistického režimu, závodníky by podpořil. „A to i za cenu, že by byli vyloučeni z olympijských her, neboť by jim s největší pravděpodobností organizátoři odebrali akreditaci. Je na každém sportovci, zda nějaké gesto vyjádří. Osobně si myslím, že politika by se do sportu plést neměla, i když v Číně se jedná o složitý problém. Dochází zde ke genocidě menšin jako jsou Ujgurové,“ říká pro EuroZprávy.cz bývalý vítěz Světového poháru Jakub Janda.
Jakub Janda Rozhovor

Tokijský covidový let musí být mementem pro olympiádu v Pekingu. Za nákazou stojí lidský faktor, říká Janda

Poslanec za ODS a předseda Úseku skoku na lyžích Svazu lyžařů České republiky Jakub Janda apeluje na Český olympijský výbor (ČOV), aby si z letu na Hry do Tokia, při němž se nakazilo koronavirem šest osob, vzal ponaučení směrem k únorové zimní olympiádě v Pekingu. „Vždyť už startuje za téměř půl roku. Proto je nutné, aby se stanovila jasná logistická pravidla. Je totiž jasné, že virus tady s námi bude doživotně. Mrzí mě, že ČOV po ročním odložení letních Her v Japonsku nepřistoupil k největší sportovní události lépe,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz zákonodárce Jakub Janda.

Více souvisejících

Jakub Janda (skokan na lyžích) Poslanecká sněmovna čsbs Jaroslav Vodička (ČSBS) Mirek Topolánek Edvard Kožušník František Laudát

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 30 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

Zdroj: David Holub

Další zprávy