Vláda odmítla návrh Pirátů na delší lhůty pro elektronické přiznání

Vláda podle očekávání odmítla návrh Pirátů na prodloužení lhůt pro podávání elektronického daňového přiznání o jeden měsíc. Předložená novela zákona o daňovém řádu se týká především daní z příjmů. Má motivovat občany k tomu, aby více využívali elektronická podání. Vládní stanovisko k novele, které bylo ještě před schvalováním zveřejněno na vládním webu, považuje za žádoucí, aby taková změna prošla standardním legislativním procesem, kde by byla důkladně posouzena. Nedomnívá se také, že by změna přinesla vyšší podíl elektronických přiznání, což Piráti předpokládají.

Pirátská novela daňového řádu se týká daní vyměřovaných za zdaňovací období, které činí nejméně 12 měsíců. Fakticky půjde hlavně o daně z příjmů. Totožný návrh předložili Piráti jako pozměňovací návrh k vládnímu daňovému balíčku, který Sněmovna schvalovala v prosinci. Sněmovní většina ho tehdy ale odmítla. Senát ho však doporučil do daňového balíčku vložit a nyní o tom opět rozhodne Sněmovna.

Daňoví poplatníci podávají daňové přiznání zpravidla do konce března. Piráti navrhují tuto lhůtu o měsíc prodloužit. Pokud musí mít poplatník účetní závěrku ověřenou auditorem, nebo pokud využívá služby daňového poradce, mohou ho podat až do konce června. Tuto lhůtu pirátský návrh zachovává. Návrh již dříve podpořila Komora daňových poradců.

Piráti argumentují hlavně tím, že v tuzemsku platí jedna z nejkratších lhůt pro podávání daňového přiznání. Mnoho poplatníků má podle nich problém v tomto krátkém období shromáždit veškeré potřebné doklady, například potvrzení od různých zaměstnavatelů včetně zahraničních. Za další problém označují nízkou míru elektronicky podaných daňových přiznání. Vysoký počet papírových přiznání podle nich zbytečně zatěžuje úředníky a zvyšuje nároky na státní rozpočet.

Vláda se ale nedomnívá, že navrhovaná změna povede k nárůstu počtu elektronicky podaných přiznání. Již nyní představuje podíl elektronických přiznání u daně z příjmů právnických osob kolem 90 procent, uvádí vláda. U daně z příjmů fyzických osob se podíl elektronicky podávaných přiznání pohybuje kolem 11 procent, ale 60 procent těchto přiznání vykazuje přeplatek. Prodloužení lhůty pro podání přiznání a s tím spojené oddálení výplaty přeplatku nebude pro větší část daňových subjektů žádoucí, míní vláda. Ministerstvo financí je ale připraveno navrhovanou změnu začlenit do změny daňového řádu, kterou připravuje na letošní rok.

Související

Více souvisejících

daňové přiznání Vláda ČR Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

před 55 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy