ANO by vyhrálo volby. Piráti a ČSSD se přetahují o třetí místo, ukázal průzkum

Největší podporu ve volbách do Sněmovny by nadále mělo hnutí ANO, podle volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by ho v březnu podpořilo 32 procent občanů. Proti předchozímu měsíci je to o 1,5 procentního bodu více. ODS by stejně jako v únoru dostala 14 procent a skončila na druhém místě.

Naopak zisk Pirátů klesl o dva body na 12,5 procenta a vyrovnal se podpoře ČSSD, která si meziměsíčně o 1,5 bodu polepšila.

U KDU-ČSL, TOP 09 a SPD nelze vzhledem k intervalům spolehlivosti říci, zda by se do ní dostaly či nedostaly, uvedlo CVVM.

Lidovce by v březnu podpořilo 5,5 procenta lidí, tedy o půl bodu více než v únoru. Podpora SPD by byla meziměsíčně stejná, činila by 4,5 procenta. O půl procenta méně lidí by podpořilo TOP 09, proti únoru si však strana polepšila o 1,5 bodu. Vedle toho Starostové si pohoršili o bod na 3,5 procenta. Z ostatních stran na tom byli nejlépe Zelení, kteří by získali procento hlasů.

Volební model do PSP ČR v březnu 2019. Výzkum probíhal ve dnech 2. – 13. 3 a 98 % rozhovorů proběhlo do 12. 3. Výsledky modelu tedy nereflektují výroky Václava Klause ml. a jeho následné vyloučení z ODS, ani odchod tří poslanců z hnutí SPD. Více v TZ: https://t.co/Ds4DvDx4Xc pic.twitter.com/erG10NYk18

— CVVM (@CVVMcz) 25. března 2019

Ve srovnání s únorovým měřením nebyly podle CVVM ale posuny u jednotlivých stran statisticky významné.

Volební model připravilo CVVM na základě odpovědí téměř tisícovky lidí v první polovině března. Účast ve volbách v průzkumu avizovalo 64 procent lidí, tedy stejně jako o měsíc dříve.

Související

Více souvisejících

Volební preference Hnutí ANO ODS Česká pirátská strana ČSSD top 09 KDU - ČSL průzkumy

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy