Pražská ČSSD nepožaduje rezignaci Březiny, ODS souhlasí

Praha - Sociální demokraté v metropoli nepožadují odstoupení 1. náměstka primátora Karla Březiny (ČSSD) kvůli jeho trestnímu stíhání, potvrdil to v úterý po jednání krajského výkonného výboru strany sám náměstek. ODS s tím souhlasí a nechá stranické partnery, ať si to vyřeší sami.

"Nikdo po mě žádnou rezignaci nežádal a sám ji nehodlám podat," prohlásil Březina. První náměstek primátora v tiskovém prohlášení upřesnil, čeho se jeho obvinění týká: "Policií ČR jsem byl obviněn v souvislosti s mým působením ve dvou akciových společnostech, v nichž jsem v minulosti zastupoval akcionáře a věřitele. Byl jsem jednou z osob, která z titulu svého členství v orgánech společností Porcela Plus a Concordia uskutečňovala dohled nad majetkovými podíly banky a státu ve společnostech ve struktuře sklo a porcelán."Březina zdůraznil, ekonomická situace skupiny sklo a porcelán se postupně silně zhoršovala ještě předtím, než nastoupil do dozorčích rad obou společností. K tomuto stavu podle něj z velké části přispělo posilování kurzu koruny a růst asijské konkurence."Restrukturalizační proces, který probíhal až do roku 2008, již nedokázal odvrátit nutnost vyhlásit insolvenční řízení na konci roku 2008," uvedl Březina a dodal: "Zdůrazňuji, že insolvenci obou společností jsem nikterak nezavinil a nepodílel se na ní. Mám k dispozici právní analýzu, která jasně prokazuje, že jsem se předmětných pochybení vytýkaných mi Policií ČR nedopustil."Obviněný náměstek v této souvislosti upozornil na postup policie, která po něm nepožadovala ani žádné vysvětlení. Medializaci celého případu považuje za politicky motivovanou."Proti obvinění jsem okamžitě podal stížnost a byl jsem Policií ČR ujištěn, že do rozhodnutí o ní bude uvaleno na celou záležitost embargo. Únik této informace do médií hodinu po rozhodnutí Ústavního soudu ve věci platnosti komunálních voleb v Praze musím považovat za politicky motivovaný," uzavřel Březina s tím, že už se k věci nebude dál vyjadřovat.Občanští demokraté vzali kauzu na vědomí. Podle slov primátora Bohuslava Svobody (ODS) to závisí jen na ČSSD, vysvětlení náměstka a ujištění politického partnera mu stačí. "Sociální demokracie si vyhradila právo o tom rozhodovat sama. Já jsem to akceptoval," uvedl Svoboda. Pokud by se však prokázala vina Březiny, tak by nemohl setrvat ve své funkci.Primátor navíc sdělil, že výsledek jednání mezi sociální demokracií a policií by měl být znám zhruba do týdne.Politické grémium sociální demokracie za Březinou také stojí. Do rozhodnutí o jeho stížnosti proti zahájení trestního stíhání se ale vedení strany nebude touto věcí zabývatVedení ČSSD také vzalo na vědomí informaci náměstka Březiny o tom, že trestní stíhání nesouvisí s fungováním města Prahy a netýká se ani otázek jeho hospodaření, veřejných zakázek či poskytování dotací. "Není také spojeno s tím, že by během svého působení za stát a věřitele v některé z akciových společností způsobil nějakou škodu," píše se dále.Primátorův náměstek nyní zastupuje metropoli ve dvou společnostech - v dopravním podniku a společnosti Rencar. Donedávna byl za České dráhy i předsedou dozorčí rady Žižkov Station Development.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Karel Březina

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 11 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Ukrajinské drony napadly ruské černomořské základny. Rusko jich údajně sestřelilo přes sto

Více než 100 bezpilotních letadel zneškodnily ruské systémy protivzdušné obrany v noci na pátek nad oblastmi na východě a jihovýchodě Ruska, nad Černým mořem i anektovaným poloostrovem Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy