ČSSD už se štěpí? Hejtman chce založit hnutí, Foldyna stranu nešetří

ČSSD se musí od základů proměnit, kosmetické změny nestačí. V reakci na neúspěch v evropských volbách, v nichž ČSSD získala 3,95 procenta hlasů, to uvedl předseda pražské organizace strany Petr Pavlík. Podle poslance za Ústecký kraj Jaroslava Foldyny se ČSSD pohybuje na hranici klinické smrti, řešením ale není odchod předsedy Jana Hamáčka, protože jiného lídra strana nemá. Podle prvního místopředsedy Romana Onderky by mimořádný sjezd nic neřešil, ČSSD podle něj musí pracovat na tom, aby se stala autentickou tvrdou levicí a vzpamatovala se do krajských voleb v příštím roce. Pardubický hejtman ČSSD Martin Netolický chce založit hnutí, které by ve volbách s ČSSD spolupracovalo.

"Voliči jasně řekli, že kosmetické změny na tváři sociální demokracie nestačí. Naše strana se musí od základu proměnit. Ujel nám vlak, který nedoženeme, pokud budeme dělat stále ty samé chyby," uvedl v tiskovém prohlášení šéf pražské ČSSD Pavlík. "Škodí nám nedostatek odhodlání k radikální politické akci, nečitelná a špatně prezentovaná politika, nedostatečná práce s členskou základnou, absence touhy vítězit i zcela zbytečné trafiky pro vysloužilé politiky," doplnil.

"Chyby musíme hledat u nás, a to od témat, personálií až po chuť zvítězit. Je třeba, abychom byli uvěřitelní jako sociální demokraté, aby nás lidé přestali vnímat jako doplňkový hlas hnutí ANO Andreje Babiše," řekl ČTK Onderka. Předpokládá, že ČSSD zadá analýzu, kteří voliči ČSSD podpořili, a kteří ne a co byla největší chyba kampaně. "Ale to neznamená, že budeme čekat na analýzu a nebudeme nic dělat," dodal. Podle něj je třeba pokračovat v definování témat, na nichž se ČSSD bude profilovat.

Za debaklem vidí souhru několika okolností v čele s "predátorstvím" Babišova hnutí ANO. "On (bývalé voliče ČSSD) oslovuje tvrději, razantněji. Má na to lepší komunikační prostředky, finanční prostředky. Druhý moment ale je, že ČSSD byla poměrně dlouhou dobu poměrně nesrozumitelná, témata se překrývala, nedokázali jsme je úplně našim voličům vysvětlit," uvedl.

Pavlík kritizoval i působení ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) a neschopnost strany ho rychle odvolat. Podle něj straně může pomoci nová generace politiků. Nadějemi ČSSD podle něj jsou místopředseda Michal Šmarda či další místopředseda a ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Hejtman Pardubického kraje a bývalý místopředseda ČSSD chce založit regionální politické hnutí, které by sestavilo kandidátku z členů ČSSD i místních politických uskupení. Hnutí by podle něj mohlo s ČSSD vytvořit koalici třeba pro krajské volby. "Pravici se podobný postup už dvakrát osvědčil v případě Čtyřkoalice a nyní Spojených sil," řekl Hospodářským novinám (HN). Podle deníku se k hnutí možná přidají i sociální demokraté z dalších krajů. "Může to být cesta k úspěchu, několik takových projektů uspělo v komunálních volbách," řekl HN Hamáček.

Poslanec a bývalý místopředseda strany Foldyna ČTK řekl, že se z ČSSD stala nezajímavá a nenáviděná strana, pohybující se výsledkem v evropských volbách na hranici klinické smrti. Odchod Hamáčka by ale podle něj nebyl řešením, protože ČSSD nemá jiného lídra. "Problém Jana Hamáčka je v tom, že se stále dívá do zpětných zrcátek a má příliš svázané ruce," uvedl.

Poslankyně Kateřina Valachová označila výsledek voleb za poslední varování od voličů. ČSSD podle ní musí znovu pracovat na získání důvěry. "Volební výsledky ukázaly, že návrat voličů nebude snadný. Hlas socdem musí být ve vládě a v Parlamentu silnější a musíme více naslouchat občanům," uvedla na twitteru.

ČSSD v evropských volbách propadla, neobhájila žádné ze čtyř křesel v Evropském parlamentu. Hamáček po nedělním zveřejnění výsledků řekl, že strana nedokázala voliče zaujmout správným tématem a že její restart musí být silnější a jasnější. Rezignovat se Hamáček, který byl do čela strany zvolen letos v březnu, nechystá. Vedení strany se chce soustředit na krajské volby, které se uskuteční příští rok na podzim.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Jaroslav Foldyna Martin Netolický (ČSSD) Jan Hamáček

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

před 9 hodinami

před 15 hodinami

včera

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

včera

včera

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

včera

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

včera

včera

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

včera

včera

včera

Potvrzeno daty: přes 200 tisíc Čechů nemá problém s pitím během pracovní doby

Z průzkumu lékárenské skupiny Pilulka a výzkumné agentury Behavio vyplynulo, že přes 200 tisíc Čechů nemá problém s pitím během pracovní doby a považují to za běžné (Přepočítáno vůči celkové populaci. Cca 2 % z dotazovaného celku). Více, než každý desátý člověk je na hranici rizikového pití.

Zdroj: Komerční článek

Další zprávy