Hamáček navrhne Babišovi na post ministra kultury Šmerdu

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) požádá ve středu premiéra Andreje Babiše (ANO), aby prezidentovi Miloši Zemanovi navrhl odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) a místo něj jmenoval místopředsedu ČSSD a starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu. Novinářům to řekl poté, co Zeman dnes oznámil, že nepřijme Staňkovu rezignaci.

"Já požádám premiéra, aby ústavním postupem navrhl odvolání ministra kultury," řekl Hamáček. Je přesvědčen o tom, že ústava v takovém případě hovoří jasně. "Říká, že prezident republiky na návrh předsedy vlády odvolá ministra. Premiér již řekl, že je připraven takto postupovat, jsem přesvědčen, že prezident bude také postupovat podle ústavy," dodal.

Šmardu vybral kvůli tomu, že je zkušený komunální politik s důvěrou svých voličů. "Je to člen vedení strany a jsem přesvědčen, že je schopen naplnit očekávání, která od resortu kultury mám," vysvětlil Hamáček. Zemana se svým návrhem seznámil už dříve.

Volba Šmardy by podle Hamáčka mohla mít na ČSSD podobný efekt, jako když se ministryní práce stala Jana Maláčová. "Jde o to, aby za sociální demokracii mluvily nové a důvěryhodné tváře," konstatoval. Staněk 15. května oznámil, že rezignuje ke konci května. Čelil kritice zejména za své rozhodnutí odvolat ředitele Národní galerie Praha a Muzea umění Olomouc.

Hamáček řekl, že po schůzce se Zemanem z minulého týdne si nebyl jist, zda prezident Staňkovu demisi přijme. "Z mého pohledu to bylo tak 50 na 50. Je to rozhodnutí pana prezidenta, já pouze říkám, jak bude postupovat sociální demokracie," řekl. Neočekává, že by Babiš nevyhověl požadavku ČSSD na výměnu ministra. Babiš minulý týden po schůzce se Zemanem zpochybnil okolnosti Staňkovy rezignace, označil ji za neobvyklou. Dříve uvedl, že je připraven navrhnout Staňkovo odvolání, pokud by prezident váhal jeho demisi přijmout. Dnes před odletem do Bruselu premiér řekl, že bude postupovat podle Hamáčkova přání, protože místo ministra kultury je sociální demokracie.

Ústavní právník Jan Wintr minulý týden ČTK řekl, že prezident nemusí podle ústavy povinně odvolat ministra, který podá prostřednictvím předsedy vlády demisi. Musel by ho ale odvolat v případě, kdy by jeho konec navrhl přímo premiér. "Zde je jednomyslná shoda, že prezident má bez zbytečného odkladu povinnost návrhu vyhovět," uvedl Wintr.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Jan Hamáček Andrej Babiš Michal Šmarda

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

před 12 hodinami

Čech měl spolu s Američany a Španěly zavraždit Madura. Počet zadržených roste

Venezuelské úřady v úterý oznámily zadržení čtvrtého Američana, který je podezřelý z údajného spiknutí proti prezidentovi Nicolásu Madurovi.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy